Αντιστρέφεται το κλίμα στη Σοφοκλέους

Με τις καλύτερες ενδείξεις ξεκίνησε ο Μάρτιος για τη Σοφοκλέους, η οποία σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 3,47%. Ο περιορισμός των ρευστοποιήσεων (με μερική εξαίρεση τον ΟΤΕ λόγω του νέου πακέτου) σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση επενδυτικών σχημάτων παρέχει ενδείξεις θετικής μεταστροφής του κλίματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τις καλύτερες των ενδείξεων ξεκίνησε χρηματιστηριακά ο Μάρτιος, ακολουθώντας το κλιματολογικά αίθριο των ημερών. Σταθερά κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 2.400 μονάδων, με εβδομαδιαία κέρδη περίπου 3,5 ποσοστιαίων μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ανάλογη συμπεριφορά από τράπεζες, βιομηχανικές, κατασκευαστικές και τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 120 ευρώ, δεν μπορεί, θα ενδώσουν κάποια στιγμή και οι πιο άτολμοι των θεσμικών.

Διατηρούν ρευστότητα, που υπολογίζεται ότι φτάνει στα περίπου 500 δισ., εμφανίζουν κέρδη από αρκετές θέσεις τους, μπορούν να ακολουθήσουν, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικότερου κλίματος. Τους οδηγεί και τεχνικά η αγορά, καθώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης καλύφθηκαν όλα τα ανοδικά ”κενά”, απορροφήθηκε ταχύτατα η προσφορά στον ΟΤΕ και με σχετικά λίγες συναλλαγές την Παρασκευή, κάνουν ”βάση” περισσότερες τράπεζες. Υπάρχουν βέβαια και επιμέρους επιχειρηματικά θέματα, που συντηρούν το ενδιαφέρον για τις Επιχειρήσεις Αττικής, ενισχύουν την τάση στη Βαρυτίνης και τη σταθερά ήπια ανοδική φορά των Αλουμινίου, Chipita, Πετρελαίων κ.ά.

Κέφι όμως υπάρχει και σε ένα μεγάλο κομμάτι της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, όπου έπειτα από καιρό διαπιστώνεται, ευτυχώς, ότι η αγορά δεν κινείται αγεληδόν. Σταδιακά ξεχωρίζουν και από τις ”μικρές” οι μετοχές εκείνες που μεσοπρόθεσμα αποτελούν επενδυτικές επιλογές χαμηλού ρίσκου, ξεκαθαρίζει δηλαδή η ήρα από το στάρι.

Οι συντονισμένες αγορές που έγιναν προς το κλείσιμο, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φημολογία περί ανανέωσης της θητείας της διοίκησης στον ΟΤΕ (βεβαίως και στην Cosmote), ενισχύουν το αισιόδοξο σενάριο που θέλει την αγορά να δοκιμάζει πρώτα τις 2.465 – 2.480 μονάδες και στη συνέχεια προς τις 2.520... Τότε το ξαναβλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v