Νέα άνοδος στο ΧΑΑ, φόβοι για ΟΤΕ

Για 4η συνεχή ημέρα ο Γ.Δ. δείχνει να επιβεβαιώνει τη δημιουργία βάσης πάνω από τις 2.400, καθώς αναζωπυρώνεται μερικώς το επενδυτικό και επιχειρηματικό (ΕΛΠΕ) ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι εξαγγελίες Χριστοδουλάκη για τη διάθεση του 8% του ΟΤΕ πίεσαν τη μετοχή και περιόρισαν τα αρχικά κέρδη στην αγορά.

Αποστολή... εξετελέσθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑΑ, καθώς η ζητούμενη επιβεβαίωση της δημιουργίας βάσης πάνω από το επίπεδο των 2.400 μονάδων επιτεύχθηκε σήμερα, καθότι ο Γενικός Δείκτης, για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, έκλεισε πάνω από το εν λόγω επίπεδο.

Εν τούτοις, δύο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς της σημερινής ημέρας στη Σοφοκλέους: Το πρώτο εξ΄ αυτών αφορά στη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ, η οποία αντιδρώντας στην εξαγγελία πρόθεσης διάθεσης επιπρόσθετου ποσοστού 8% από το Δημόσιο κινήθηκε έντονα πτωτικά.

Η κίνηση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί αφενός στο φαινόμενο του stock-dilution που θα επιφέρει η διάθεση του επιπρόσθετου ποσοστού, αφετέρου στην ”έμμεση” μεταβολή των όρων της μετατρέψιμης ομολογίας, η οποία κατά την έκδοση της καταρτίστηκε με δεδομένη τη διασπορά των τίτλων του Οργανισμού κατά την ημερομηνία έκδοσης.

Στον αντίποδα, η εξαγγελία του ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την οποία ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 23% των ΕΛ.ΠΕ έως τις αρχές του Απριλίου συνέβαλε τα μέγιστα στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο για τον εν λόγω τίτλο (έκλεισε με κέρδη 3,4%) όσο και για τίτλους των ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Ενδεικτικό άλλωστε το ότι τόσο η Εθνική όσο Εμπορική σημείωσαν σημαντικά κέρδη, με τη δεύτερη να ανακόπτει ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων.

Παράλληλα, η επανεμφάνιση μικροεπενδυτών γίνεται ολοένα και πιο ορατή, αφού η κινητικότητα στο κυβερνητικό μέτωπο – μετά από καιρό – σε συνδυασμό με την γενικότερη τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στο εξωτερικό δίνουν τα εναύσματα για μια (έστω και βραχυχρόνια) επανατοποθέτηση ρευστότητας στη Περιφέρεια.

Εν τούτοις, παρά τα κέρδη 0,7% (2.432,08 μονάδες) που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τιμών, πρέπει να δοθεί έμφαση στις τελευταίες επισημάνσεις των ξένων οίκων και δη τις συστάσεις τους περί μείωσης θέσεων σε μετοχικές αγορές.

Συνεπώς, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να δούμε το κατά πόσον δύναται, χωρίς το αγοραστικό ενδιαφέρον των αλλοδαπών θεσμικών (με εξαίρεση τη μετοχή της Panafon και σήμερα των ΕΛ.ΠΕ) να συνεχιστεί η ανοδική φορά Δείκτη και αγοράς, την ίδια ώρα όμως που μετά από πολύ καιρό οι εγχώριοι επενδυτικοί φορείς αλλά και ιδιώτες ”τολμούν” να εισέλθουν στην αγορά, επιδεικνύοντας προς το παρόν μια διάθεση συσσώρευσης κερδών και όχι αποκόμισης τους με τη πρώτη ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v