Παραφωνία οι πιέσεις στις μετοχές εταιρειών άμυνας

Η ζήτηση υποδηλώνει πως το ράλι του αμυντικού κλάδου δεν έχει τελειώσει ακόμα παρά της πρόσφατες πιέσεις σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Ποια είναι τα δεδομένα του «σούπερ κύκλου».

Παραφωνία οι πιέσεις στις μετοχές εταιρειών άμυνας
  • στήλη Lex

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές που πέταγαν ψηλά, δέχονται πλήγμα. Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων Rheinmetall κατέγραψαν πτώση 5% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ η βρετανική BAE Systems έχασε 2,5%. Οι επενδυτές τρόμαξαν με τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σχεδίαζε να ασκήσει βέτο στη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ας δούμε την προοπτική. Ο δείκτης Euro Stoxx Aerospace and Defense έχει περίπου διπλασιαστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός που τον τοποθετεί σε διαφορετική κατηγορία από τον ευρύτερο δείκτη Stoxx 600 που σημειώνει κέρδη 7%.

Αυτό δικαιολογείται σε μεγάλο μέρος από τις διογκούμενες πωλήσεις, τα βιβλία παραγγελιών και τα κέρδη. Οι αποτιμήσεις για εταιρείες όπως η Rheinmetall και η BAE έχουν περίπου διπλασιαστεί ως πολλαπλασιαστής της συνολικής αξίας της επιχείρησης προς το EBIT, με βάση τα στοιχεία της S&P Capital IQ.

Η νευρικότητα της Δευτέρας μοιάζει περισσότερο με δικαιολογία. Η Γερμανία είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα μειώσει τις δαπάνες για την Ουκρανία. Εάν νικήσει στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το ίδιο. Φυσικά, κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει πλέον απαίτηση για δαπάνες. Στην τελική, οι πόλεμοι τελειώνουν, αν και όχι πάντα με μια επίσημη κήρυξη της ειρήνης.

Ωστόσο, αυτό δεν κάνει τον κόσμο λιγότερο πολεμοχαρή. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 110 ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων επτά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την παρακολούθηση της Ακαδημίας της Γενεύης. Σχεδόν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Το ποσοστό των δαπανών που πηγαίνει σε προμήθειες έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Τα τελευταία στοιχεία των ευρωπαϊκών αμυντικών εταιρειών αντικατοπτρίζουν αυτό το γεγονός. Η κλίμακα, τόσο μέσω των αυξημένων πωλήσεων, όσο και μέσω των εξαγορών ή της επέκτασης, εκτινάσσει την κερδοφορία.

Η Rheinmetall, η οποία εξαγόρασε την Rheinmetall Expal Munitions πέρυσι, αύξησε τα λειτουργικά περιθώρια στο 10,6% κατά το εξάμηνο, κατά περισσότερο δηλαδή από 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Στις αρχές του μήνα, πρόσθεσε στο οπλοστάσιό της την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων στρατιωτικών οχημάτων Loc Performance, ύψους 950 εκατ. δολαρίων.

Οπωσδήποτε, υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για αυτόν τον φαινομενικά σούπερ κύκλο. Οι περιορισμοί στην ανάπτυξη περιλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση και τη χρηματοδότηση της αλυσίδας εφοδιασμού. Το τελευταίο είναι λιγότερο άμεσο πρόβλημα για τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για το εκτεταμένο δίκτυο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το οποίο εξαρτώνται.

Αυτό με τη σειρά του εμποδίζει τα σχέδια - τόσο σε κρατικό, όσο και σε εταιρικό επίπεδο - για την ενίσχυση της αξιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν αποσπασματικά μέτρα για να βοηθήσουν σε αυτό το ζήτημα. Η τεχνολογία θα πρέπει να δώσει μια άλλη ώθηση, όπως η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την εξοικονόμηση εργασίας και χρόνου.

Θα υπάρξουν αναπόφευκτα σκαμπανευάσματα καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα. Αλλά η ζήτηση υποδηλώνει ότι το ράλι του αμυντικού τομέα δεν έχει τελειώσει ακόμη.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v