ΧΑΑ: Ελαφρως πτωτική τάση στο άνοιγμα (update)

Αναθεώρηση της ”πτωτικής” τακτικής συγκεκριμένων μεγάλων παικτών αποτέλεσε η χθεσινή άνοδος του χρηματιστηρίου, πορεία που δημιούργησε ελπίδες για τη συνέχεια. Ωστόσο η αγορά άνοιξε με διορθωτική τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αγορά θέλει το κλίμα της, τις ειδήσεις της, κυρίως όμως τις φήμες της. Θεωρείται απαραίτητο εργαλείο ”μόχλευσης” ειδικότερα αυτή την περίοδο που δίνεται μάχη και στα παράγωγα να υπάρξουν φήμες, βάσιμες σε μεγάλο τους μέρος, ικανές να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως των εγχώριων θεσμικών.

Το γεγονός ότι χθες δόθηκε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες στα παράγωγα παραπέμπει σε αναθεώρηση της ”πτωτικής” τακτικής συγκεκριμένων ”παικτών” που έκλεισαν την προηγούμενη Πέμπτη (και ελάχιστα την Παρασκευή) τις short θέσεις τους. Αυτό εξηγείται από την τεχνική παράμετρο που αφορά στη διάσπαση μεσοπρόθεσμων ”αντιστάσεων”, τόσο από την πλευρά της Alpha (18,5 ευρώ), Εθνικής Τράπεζας (24,90 ευρώ), Εμπορικής (35,44 ευρώ), όσο και των Αλουμινίου Ελλάδος, Πετρελαίων, Τιτάνα.

Σε συνδυασμό με την προσέγγιση ανάλογων ”αντιστάσεων” για τις μετοχές της Ιντρακόμ, του ΟΤΕ, της Panafon, θεωρείται επικρατέστερη η συνέχιση της ανοδικής τάσης τουλάχιστον σε ένα μέρος της συνεδρίασης. Επιπροσθέτως,τόσο οι συναλλαγές (111 εκατ. ευρώ), όσο και το κλείσιμο του Δείκτη σε επίπεδα άνω των 2410 μονάδων, παραπέμπουν σε ανοδικό σενάριο.

(update: Η αγορά ξεκίνησε με διορθωτική κίνηση, πιθανώς επηρεαζόμενη από τη πτωτική τάση που παρατηρείται και στις ευρωπαϊκές αγορές)

Θα πρέπει βέβαια να ειδωθεί, σήμερα, μια τρίτη κατά σειρά θετική συνεδρίαση με τον Δείκτη να ”κλείνει” υψηλότερα των 2.435 μονάδων και με συναλλαγές στα τουλάχιστον 112 εκατ. ευρώ.

Ενδεχόμενο που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το δεύτερο γύρο της αντιπαράθεσης στο ΧΠΑ, το ”κέφι” της Εθνικής (με τις φήμες για επικείμενη θεαματική κίνηση να μην διαψεύδονται ουσιαστικά, χωρίς βεβαίως και να επιβεβαιώνονται, ίσως προς όφελος του...κλίματος), τον ξένο αγοραστή σε ΟΤΕ, Panafon και ίσως Cosmote από σήμερα – αύριο, αλλά και την διάθεση των μικρών επενδυτικών σχημάτων.

Μετοχές ”σηματωροί” της επικρατούσας... ψυχολογίας θεωρούνται εκτός των Folli – Follie, οι Μπουτάρης,( αναμένεται αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για είσοδο της Scottish & Newcastle στη Ζυθοποιία Β. Ελλάδος) Rilken, Ντιονίκ, Κεπενός, Σωληνουργία Κορίνθου, Medicon και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v