Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση της αγοράς

Βραχυπρόθεσμη συνέχεια ενδέχεται να έχει η αντίδραση που εμφάνισε την Παρασκευή το ΧΑΑ, καθώς οι περισσότεροι δείκτες δεν εμφανίζουν τάσεις διόρθωσης. Μετοχές κλειδιά για σήμερα, Εθνική, ΟΤΕ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αντίδραση της Παρασκευής θα μπορούσε να έχει συνέχεια έστω και βραχυπρόθεσμα, καθώς περισσότεροι δείκτες συνηγορούν σε... ολοκλήρωση της διόρθωσης και λιγότεροι σε μικρή περαιτέρω υποχώρηση.

Έστω με τη μαγιά των λίγων εταιριών που εμφάνισαν καλά αποτελέσματα, μπορεί να συντηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον όσων εγχώριων θεσμικών προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Το ενθαρρυντικό είναι πως οι μετοχές των συγκεκριμένων 40 – 50 εταιριών, είναι ”διάσπαρτες” σε κλάδους και κατηγορίες, που πρακτικά σημαίνει ότι αντίρροπες δυνάμεις στο κλίμα της απαξίωσης υπάρχουν σε ένα μεγάλο εύρος της αγοράς.

Κλειδί όμως για την πορεία των αυξημένου βάρους δεικτών θα είναι η συμπεριφορά κυρίως της Εθνικής και του ΟΤΕ. Για τη μεν πρώτη, θα ”μετρήσουν” κάποιες φήμες που διαψεύδονται μεν από την πλευρά της Alpha, κάνουν λόγο όμως επίμονα για σημαντική θέση του Ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης.

Καταλυτική, λόγω ειδικού βάρους, η συμπεριφορά του ΟΤΕ, όπου εμφανίζεται και πάλι προσεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον κατ’ αρχήν για τη μετοχή του Οργανισμού και δευτερευόντως για Cosmote, Panafon.



Παράλληλα, οι συνέργιες του εξοπλιστικού προγράμματος ενισχύουν την εκτίμηση πως έστω και πρόσκαιρα θα υπάρξει μια ύφεση στην ενδοεπιχειρηματική – πολιτική αντιπαράθεση. Η ευχάριστη όμως έκπληξη για την αγορά, μπορεί να προέλθει από όλες εκείνες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις –και είναι αρκετές- που εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα, καθαρούς ισολογισμούς. Οι περισσότερες εξ’ αυτών εμφάνισαν άλλωστε ”αμυντική” συμπεριφορά κατοχυρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής τους πορείας και στις δυσκολότερες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Τεχνικά, οι 2310 μονάδες αποτελούν μια σχετικά ανθεκτική βάση και οι περίπου 2430 (ενδοσυνεδριακό υψηλό της προηγούμενης Τρίτης οι 2427 μονάδες), μια ανθεκτική μεσοπρόθεσμη αντίδραση, η υπέρβαση της οποίας απαιτεί συναλλαγές τουλάχιστον 90 – 100 εκατ. ευρώ. Εάν επικρατήσει το θετικό σενάριο, ενδεχόμενη υπέρβαση των 2430 μονάδων σε αυτή τη φάση, μπορεί να θέσει σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι την αγορά, κάτι που θα εξεταστεί με το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v