Αρχίζει το ξεκαθάρισμα στη Σοφοκλέους

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στη Σοφοκλέους, καθώς ξεκινά το τελειωτικό ξεκαθάρισμα μεταξύ μεγάλων και ”μεγαλοσχημόνων”, ενώ ολοκληρώνεται το διορθωτικό κύμα που ξεκίνησε την Τρίτη από τις 2.427 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και τώρα που η ”μοιρασιά λαβαίνει τέλος”, όπως εύγλωττα και πρωτοσέλιδα αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος”, αρχίζουν τα δύσκολα, δηλαδή το τελειωτικό ξεκαθάρισμα μεγάλων και ”μεγαλοσχημόνων”.

Ευελπιστούμε ακόμη ότι νικητές από αυτή την εξοντωτική αντιπαράθεση, θα βγουν ειδικά η αγορά, η επενδυτική ιδέα και συνολικότερα η οικονομία και η χώρα. Στα καθαρώς τεχνικά, η για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση παρουσία ”ανοιχτών” πωλητών, σε πτωτική συνεδρίαση, με ρευστοποιήσεις στα βαριά χαρτιά και αρκετές τις ενδείξεις ”ψιλό”πανικού και απογοήτευσης παραπέμπει σε εκποίηση (sell off).

Θετικό από κάθε άποψη ότι το βραχυπρόθεσμο ξεκαθάρισμα πραγματοποιείται προς τις 2.310 μονάδες, με πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, κίνηση που παραπέμπει σε ολοκλήρωση του διορθωτικού ”κύματος” που ξεκίνησε την Τρίτη από τις 2.427 μονάδες. Καλύπτονται όλα τα κενά που είχε δημιουργήσει ο προηγούμενος κύκλος, στην πορεία του προς τις 2.815 μονάδες και την υποχώρηση που ακολούθησε.

Ένα χρήσιμο τεχνικό στοιχείο είναι αυτό που αφορά στη συμπεριφορά των τριών βασικών δεικτών FTSE. Πρακτικά ο 20άρης, βρίσκεται πολύ κοντύτερα στα ”χαμηλά” του από ότι ο ΜΚ 40, ενώ σε σαφώς ευνοϊκότεροι θέση κυμαίνεται ο FTSE-80.

Μετοχές εταιριών με καλά αποτελέσματα, ισολογισμούς χωρίς ”ψιλά” γράμματα, λογιστικά μαγειρέματα και... ευρεσιτεχνίες αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ότι δικαιολογημένα θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον όσων εκτιμούν την ποιότητα και την αξιοπρέπεια.

Για τις υπόλοιπες, ορισμένες μάλιστα ακραίες περιπτώσεις παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, περιμένουμε να δούμε την στάση που θα τηρήσουν, βεβαίως προς όφελος του επενδυτικού κοινού, οι χρηματιστηριακές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v