Ε λοιπόν ναι! Ο ”Βασιλιάς” είναι γυμνός

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η άγρια αντίδραση ξένων οίκων αλλά και εγχώριων αναλυτών στο εκτεταμένο λογιστικό ”μασάζ” που έκαναν στους ισολογισμούς τους οι εισηγμένες, οδηγούν σε νέα κρίση τη Σοφοκλέους, υπό τη σκιά πάντα των γενικότερων αρνητικών εξελίξεων. Σε άλλο ένα τομέα επήλθε ”τέλος εποχής”.

Ε λοιπόν ναι! Ο ”Βασιλιάς” είναι γυμνός
Ήλθε λοιπόν και η ώρα της (λογιστικής) κρίσης. Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε τα... χατήρια των επιχειρηματιών, σε ό,τι αφορά τους λογιστικούς τρόπους χειρισμού των ζημιών, από τις αλόγιστες επενδύσεις σε μετοχές, που είχαν μετατρέψει πολλές παραγωγικές -υποτίθεται- μονάδες σε εταιρίες... επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Βεβαίως και μπορούσαμε να έχουμε άλλο τρόπο λογιστικού προσδιορισμού βάση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, και άλλο βάση του νόμου περι Ανωνύμων Εταιριών(ναι δεν διαβάσατε λάθος, ισχύσει σε σειρά περιπτώσεων.

Μπορεί επίσης τόσα χρόνια να ”βαφτίζαμε” το κρέας... ψάρι, αλλά τώρα... αλλάζουν τα πράγματα. Με τον ξαφνικό τρόπο τον οποίο χρησιμοποιούν, ανάλογα πάντα και με τα συμφέροντα τους οι ξένοι οίκοι έδωσαν πάλι το ”σήμα”. Οι ελληνικές εταιρίες, έλεγε το σήμα ”πάσχουν” σε θέματα διαφάνειας και επικοινωνίας-ενημέρωσης των αναλυτών και κατα συνέπεια του επενδυτικού κοινού.

Φαινόμενο που δεν είναι βέβαια καινούργιο. Απλά... ”ανακαλύφθηκε” και αυτό διότι το απαιτούσε η συγκυρία. Τα κρούσματα λογιστικής αδιαφάνειας έχουν προκαλέσει σάλο στο εξωτερικο ευαισθητοποιώντας υποχρεωτικά και τους εν λόγω οίκους που πρέπει να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους.

Από την άλλη πλευρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των περισσοτέρων εισηγμένων, αλλά και το γεγονός οτι οι ξένοι αντιλαμβάνονται πώς στην Ελλάδα ”βρωμάει μπαρούτι” αυτό το διάστημα (για λόγους που όλοι γνωρίζουμε και... ζούμε) θα οδηγούσαν έτσι κι αλλιώς σε μαζικές ρευστοποιήσεις (πιθανότατα με πρόθεση επανατοποθέτησης σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό όμως που έχει σημασία για τον επενδυτή, είναι οτι η αγορά βρίσκεται σε καθαρά πτωτική φάση , γεγονός που βολεύει όσους επιθυμούν να ασκήσουν υποτιμητική κερδοσκοπία.

Άλλωστε τα σχόλια από το εξωτερικό για υποχώρηση του δείκτη κάτω από τις 2300 μονάδες, δεν απέχουν και από τις απαισιόδοξες προβλέψεις εγχώριων αναλυτών που διαπιστώνουν, οτι υπό αυτές τις συνθήκες η αγορά εύκολα μπορεί να υποκύψει σε πτωτικές δυνάμεις υποχωρώντας πιθανώς έως και το προηγούμενο χαμηλό του 2001. Για τους άμεσα όμως εμπλεκόμενους στην αγορά,όσα συμβαίνουν σηματοδοτούν το τέλος μίας εποχής.

Η υιοθέτηση των ειδικών διαπραγματευτών έρχεται, οι”τρείς ταχύτητες” έρχονται, πολλές εισηγμένες ίσως θα χρειαστεί να αποχωρήσουν της αγοράς, καθώς το κόστος παραμονής (για λόγους υποχρεωτικής διαφάνειας, εταιρικής διακυβέρνησης,εσωτερικού ελέγχου κ.λ.π) θα είναι υψηλό.

Η αγορά δεν ειναι ουσιαστικά προετοιμασμένη για τις επερχόμενες αλλαγές. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και πολλά θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα για να μην εγκαταλειφθεί πλήρως η ”γειτονιά” της Σοφοκλέους.

Τα... ψέματα τέλειωσαν.

Γ.Παπ.




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v