Διώξεις και αναποτελεσματικότητα στο ΧΑΑ

Εν μέσω εισαγγελικών διώξεων, φημολογίας και κακών εταιρικών αποτελεσμάτων προσπαθεί να επιβιώσει η Σοφοκλέους, την ώρα που οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν θέλουν ζωντανή ή όχι την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εισαγγελική παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες και κυρίως τις χρηματιστηριακές αρχές αυτή που στρέφεται από χθες και πάλι κατά του Ομίλου Ιντρακόμ. Εύλογα τα ερωτήματα που δημιουργούνται στην αγορά όχι τόσο για την αποτελεσματικότητα των εποπτικών – χρηματιστηριακών αρχών όσο για τις εξελίξεις που σηματοδοτούνται.

Εάν σε όλα αυτά προστεθεί η άκρατη φημολογία που χτύπησε χθες από τον Μυτιληναίο έως και την ΕΛΒΟ, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες θα πρέπει όλοι μας να καθίσουμε και να ξανασκεφτούμε εάν θέλουμε ζωντανή ή όχι την αγορά.

Αλήθεια, ποιος είναι ο ρόλος των εποπτικών αρχών στη Σοφοκλέους, όταν προφανώς λόγω αναποτελεσματικότητας φτάνουν στον εισαγγελέα περιπτώσεις ανάλογες όπως αυτή της Ιντρακόμ.

Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό πόσες από τις 320 εισηγμένες πρέπει να παραπεμφθούν άμεσα, διερωτόνται οι κακές γλώσσες της αγοράς. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται αφορά στον ρόλο των Αρχών, στη δυνατότητά τους να ελέγξουν,έγκαιρα και όχι ”κατόπιν εορτής”, να εφαρμόσουν νόμους, να προστατεύσουν το κοινό, να δικαιολογήσουν την παρουσία τους.

Εάν δεν μας απατά η ασθενής μας, λόγω ηλικίας, μνήμη, περιχαρής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωνε πριν από κάποιους μήνες τον τρόπο διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων, κρίνοντας ως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, την διάθεση, τις επενδύσεις και άλλες ”μεγαλόστομες” διακηρύξεις.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως κάποιος δεν κάνει σωστά ή επαρκώς τη δουλειά του. Βεβαίως και οι εταιρίες θα πρέπει να κάθονται στο σκαμνί όταν χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς τα λεφτά του κοσμάκη, αναμφίβολα οι κακοί επιχειρηματίες θα πρέπει να υφίστανται τις κυρώσεις.΄

Πως όμως όλα αυτά τα... αποστήματα πληθαίνουν, γιγαντώνονται και φτάνουν μέχρι το κτίριο της Σχολής Ευελπίδων, όταν υποτίθεται πως ακριβώς αυτός ο λόγος, η προστασία του κοινού δηλαδή, είναι η μόνη και κύρια προτεραιότητα των Αρχών;

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των εταιριών και τον τρόπο που αυτά ανακοινώθηκαν (άλλα λόγια στα Δελτία Τύπου και άλλα στα ψιλά γράμματα των ορκωτών) ας μας πουν και πάλι οι χρηματιστηριακές αρχές πως εννοούν την ”εταιρική διακυβέρνηση”.

Τεχνικά, επιμένουμε ότι με βραχυπρόθεσμη κορυφή τις 2.425 μονάδες η αγορά μπορεί να υποχωρήσει και πάλι προς το χαμηλό των 2.310, η συγκεκριμένη όμως περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς, άσχετα από το βαρύτατο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και ορισμένοι συντηρούν στη Σοφοκλέους.

Και εν πάσει περιπτώσει 25 – 30 εταιρίες, η μία στις δέκα δηλαδή, με βάση τα αποτελέσματα και τον τρόπο που τα παρουσιάζουν, δικαιούνται καλύτερης τύχης από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Για τη θέση συγκεκριμένων παικτών στο ΧΠΑ και τον ”σπεκουλαδόρικο” ρόλο που διαδραμάτισαν χθες, ίσως χρειαστεί θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Αλλά είπαμε, ο υποτιμητικός ”λύκος” στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v