Σε πτώση εξελίχθηκε η άνοδος (update)

Φόβοι, φήμες και σκανδαλολογία σε συνδυασμό με τη νέα ”κόντρα” για το ασφαλιστικό και τα Ταμεία, οδήγησαν εκ νέου χαμηλότερα τη Σοφοκλέους, με συγκεκριμένες μετοχές να πιέζονται από τη φημολογία.

Για μία ακόμη μέρα η Σοφοκλέους δέχθηκε την επίδραση του γενικότερου περιβάλλοντος. Οι φήμες για νέες δικαστικές εμπλοκές και για ”κόντρες” μεγάλων επίχειρηματικών (αλλά και εκδοτικών) συμφερόντων, συνδυάστηκαν με το νέο μέτωπο που φαίνεται οτι ανοίγει στο θέμα του ασφαλιστικού, επηρεάζοντας δυσμενώς το ήδη εύθραυστο κλίμα της αγοράς.

Συγκεκριμένες μετοχές, υπέστησαν απροκάλυπτα τις συνέπειες της φημολογίας που αναπτύσσεται πλέον καθημερινά γύρω από τη πιθανότητα νέων δικαστικών παρεμβάσεων, σε σχέση με τις δραστηριότητες γνωστών επιχειρηματιών.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που έφερε τη Σοφοκλέους αδύναμη να διακρατήσει τα χθεσινά επίπεδα τιμών, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα πολλών εισηγμένων δεν μπόρεσαν να τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, ωθώντας σε ρευστοποιήσεις τόσο τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια όσο και αρκετούς μικροεπενδυτές, οι οποίοι με τη στάση τους αυτή έδειξαν ότι αναμένουν ενδεχομένως την επανάκτηση τίτλων σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Ιδιαίτερα έντονες υπήρξαν οι πιέσεις στο τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παρότι χθες ”ακολούθησε” τις τηλεπικοινωνίες, σήμερα επέστρεψε στο γνώριμο μοτίβο της διολίσθησης, καθότι η στάση των αλλοδαπών και εγχώριων θεσμικών επέτρεψε την επικράτηση των πωλητών, με μοναδική ”διασωθείσα” τη μετοχή της Εθνικής (0,5%), για την οποία εκφράστηκαν σήμερα ως επί το πλείστον θετικά σχόλια από διεθνούς επενδυτικούς οίκους υψηλού κύρους.

Σε αντίθεση, οι τίτλοι της Alpha Bank (-1,6%), Εμπορικής (-3%) και Πειραιώς

(-3,1%) υποχώρησαν αισθητά, εκμηδενίζοντας τον ανοδικό συντελεστή της Panafon-Vodafone (1,4%). Επιπροσθέτως, η τάση των ΕΛΠΕ (-4,1%) και Intracom (-4,4%) δίνει την εντύπωση ότι επιχειρήθηκε χθες και σήμερα στο άνοιγμα η αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, με τη Σοφοκλέους να ”αγνοεί” σήμερα τις Ευρωαγορές και να εμφανίζεται εκ νέου εσωστρεφής.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.379,95 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,12%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανέρχεται μόλις στα 99 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 11,2 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων. Η αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών αποτυπώθηκε πλήρως στο γεγονός ότι μόλις 23 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, ενώ στον αντίποδα 282 υποχώρησαν.

Όπως τονίσαμε και χθες, ναι μεν υπάρχουν τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είναι τεχνικά υπερπουλημένοι, εν τούτοις η ”ελληνική πραγματικότητα” υπερισχύει της διεθνούς τάσης και της τεχνικής ανάλυσης. Η πραγματικότητα αυτή έχει να κάνει με τη φθίνουσα πορεία των αποτελεσμάτων των εγχώριων τραπεζικών ομίλων (κλάδος-βαρόμετρο στο ΧΑΑ), την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας και την γενικότερη αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων που να προσελκύουν τις επενδύσεις από το εξωτερικό, με επίκεντρο τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Όσο και εάν τα επιχειρήματα έχουν προβληθεί δεκάδες φορές, δεν παύουν να αποτελούν βάσιμες αιτίες της σημερινής διόρθωσης, αφού δεν υπάρχουν ερείσματα ικανά να οδηγήσουν έστω και σε μερική επανατοποθέτηση ρευστότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες, επικρατεί εμφανώς η αρνητική ψυχολογία και περνούν σε δεύτερη ”μοίρα” τα όσα απορρέουν από τη τεχνική ανάλυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v