Δυο τάσεις καθορίζουν την αγορά

Κυριάρχο παραμένει το δίλημμα εάν η αγορά θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων που ολοκληρώνονται στο τέλος της εβδομάδας ή εαν θα κυριαρχήσει η τάση αυτών που επιθυμούν την κατοχύρωση ρευστότητας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τις 2.380 μονάδες θα φανεί εάν η αγορά επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ή εάν ορισμένοι επιχειρούν να κατοχυρώσουν ρευστότητα σε θέσεις που είχαν λάβει τις τελευταίες δύο – τρεις ημέρες.

Στη μεν πρώτη περίπτωση δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η χαμηλότερη ”στήριξη” που με βάση όμως τις συναλλαγές σε Εθνική, ΟΤΕ και Alpha θα πρέπει να θεωρηθεί σημείο εκκίνησης για την επαναπροσέγγιση των 2.480 μονάδων. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να θεωρηθεί ενδεχόμενη η ταλαιπωρία –πρόσκαιρη έστω- ορισμένων μετοχών μεσαίας, χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης των οποίων τα αποτελέσματα είναι χειρότερα των αναμενόμενων.

Από την πλευρά των θεσμικών, η υψηλή μερισματαπόδοση που προσφέρουν μετοχές όπως η Alpha για παράδειγμα, η Εθνική, σε συνδυασμό με την ”ψήφο εμπιστοσύνης” που φέρεται να έχει λάβει η διοίκηση του Ομίλου (Εθνικής), μπορούν να συντηρήσουν σε ανοδική φορά τον FTSE 20.

Το θετικό είναι πως από την αρχή της συνεδρίασης (του ΧΠΑ) μέχρι και τις 12.15 καλύφθηκε το περίπου μισό των μέχρι χθες ανοικτών θέσεων ”πωλητών” σε ΣΜΕ του FTSE 20. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα περίπου 10% των short θέσεων που ποντάριζαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε υποχώρηση του δείκτη προς τις 1.280 έχει μετακυληθεί σε συμβόλαια αγοραστών τουλάχιστον για το συγκεκριμένο δείκτη, εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, ενδεχόμενη διόρθωση του Δείκτη χαμηλότερα των 2.395 μονάδων με την Εθνική να κρατά τα 24,5 ευρώ, την Alpha τα 18,2 και τον ΟΤΕ τα 17,3 θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v