Ηλιαχτίδα στο δείκτη, σύννεφα στο ταμπλό

Ως ”Πύρρειος” μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή άνοδος στο ΧΑΑ (η πρώτη του μήνα), χωρίς ωστόσο να πείθει για τη συνέχεια. Η αντίδραση στηρίχθηκε σε τεχνικά στοιχεία, ενώ ανησυχίες δημιουργεί η αδυναμία της περιφέρειας να αντιδράσει.

Από τα μαύρα ”σύννεφα” που καλύπτουν αυτό το μήνα τη Σοφοκλέους πέρασε σήμερα μια μικρή ηλιαχτίδα, καθώς σήμερα καταγράφηκε η πρώτη ανοδική συνεδρίαση του μήνα, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακά κέρδη 0,23%, κλείνοντας στις 2.355 μονάδες.

Ωστόσο, η τάση στην ευρύτερη αγορά παρέμεινε εμφανώς πτωτική, καθώς η διατήρηση του Δείκτη σε θετικό έδαφος θα πρέπει να αποδοθεί στην αντίδραση της Panafon, καθώς και στην ικανοποιητική εικόνα του τραπεζικού δείκτη, και δη τα κέρδη που κατέγραψαν οι τέσσερις ”δεικτοβαρείς” τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Εμπορική).

Με 192 μετοχές να κλείνουν με ζημιές και το τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 72 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων, η σημερινή άνοδος υπήρξε εν πολλοίς ”πύρρειος”, καθότι δεν πείθει τόσο ως προς τη συνέχεια της όσο και τη ”ποιότητα” που τη διέκρινε.

Και αυτό γιατί εκτιμάται ευρέως από παράγοντες της αγοράς ότι μετουσιώθηκε σε πράξη σήμερα η δυνατότητα αντίδρασης με βάση καθαρά τεχνικά στοιχεία, και δη το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι του FTSE-20 ήταν ”υπερπουλημένοι” (oversold), οδηγώντας σε επανατοποθέτηση ρευστότητας μικρού εύρους.

Επιπροσθέτως, η αδυναμία της Περιφέρειας να αφομοιώσει τη τάση της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες, καθότι η σημερινή ημέρα προσφερόταν για την επανεμφάνιση περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων, τα οποία όμως στη πλειονότητα τους παρέμειναν αδρανή, δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν ”πιστεύουν” σε μια άμεση ανάκαμψη αγοράς και Δείκτη.

Εάν συνυπολογιστεί και η απροθυμία των market makers στο ΧΠΑ να ”υπερτιμήσουν” τα ΣΜΕ Μαρτίου, τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια προσωρινή ”παύση” των πιέσεων και όχι την αρχή του τέλους της πτώσης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικά πακέτα, ένα της Κλωνατέξ (κ) ήτοι (250.000 τεμάχια στην τιμή των 3,66 ευρώ) και ένα της Panafon (163.984 τεμάχια στην τιμή των 5,40 3υρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v