Στα χέρια των θεσμικών η εκτόνωση των πιέσεων

Από τη στάση των εγχώριων θεσμικών, των οποίων η ρευστότητα υπολογίζεται στο 20%, θα εξαρτηθεί η ενδεχόμενη εκτόνωση των έντονων πιέσεων που ασκούνται στο ΧΑΑ. Σε κάθε περίπτωση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών προσφέρονται για επανεξέταση των επενδυτικών σχεδιασμών.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τη στάση κυρίως των εγχώριων θεσμικών, και συγκεκριμένα των 4–5 ισχυρότερων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάσχεση της πτωτικής – απαξιωτικής τάσης. Δεδομένου ότι οι μικροεπενδυτές παρακολουθούν από μακριά, οι ξένοι συνεχίζουν να πωλούν, συνεπικουρούμενοι και από νέες αρνητικές εκθέσεις, θα πρέπει να αναμένεται εκτόνωση των έντονων πιέσεων προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Η ρευστότητα των θεσμικών κυμαίνεται στο περίπου 20%, που πρακτικά σημαίνει ότι θα αρχίσουν τις τοποθετήσεις τους όχι μόνο όταν θα κρίνουν ελκυστικότερες τις αποτιμήσεις των επιλογών τους, αλλά όταν βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης.

Πέριξ των 1.250 μονάδων (FTSE 20) έχει διαμορφωθεί μια μακροπρόθεσμη κοινής αποδοχής περιοχή στήριξης – σημείο αναφοράς ενδεχομένως για τη συνέχεια, που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιριών που θεωρούνται στα τρέχοντα ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών ”αγοράς”, όπως συμβαίνει με τη μετοχή της Alpha, κυρίως όμως της Intracom. Η τελευταία να σημειωθεί ότι έχει απολέσει περίπου 35% τις τελευταίες 10 μέρες, η δε κεφαλαιοποίησή της έχει διαμορφωθεί σε... προκλητικά χαμηλά επίπεδα. Και μόνο η αξία της συμμετοχής της στην Panfon, περίπου 8,7%, αποτιμάται στα περίπου 60 δισ. δρχ.



Βέβαια, σε περιόδους απαξίας, αβεβαιότητας, όπου η διέξοδος μπορεί να έρθει μόνο με την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, τα οικονομικά μεγέθη περνούν βραχυπρόθεσμα σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό όμως δεν αναιρεί την ελκυστικότητα μιας πλειάδας μετοχών υγιών επιχειρήσεων, με προοπτικές και δυναμική. Θα λέγαμε μάλιστα ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης, προσφέρουν μιας πρώτης τάξεως αφορμή για επανεξέταση των επενδυτικών μας σχεδιασμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v