Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσμενή σχόλια ξένων για τις τράπεζες (update)

Στην έλλειψη μέτρων για τη συγκράτηση του κόστους σε συνδυασμό με την αρνητική έκπληξη από τα αποτελέσματα της Alpha Bank αναφέρονται αναλυτές ξένων οίκων.Μεταξύ αυτών η SSSB και η HSBC.

Δυσμενή σχόλια ξένων για τις τράπεζες (update)
Η αρνητική έκπληξη στα αποτελέσματα της Alpha Bank, δεν συνίσταται μόνο στη μείωση της κερδοφορίας σε επίπεδο ομίλου, αλλά και στην έλλειψη μέτρων για τη συγκράτηση του κόστους, που αυξήθηκε κατα 8,5%.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι απόψεις αναλυτών ξένων οίκων, ενώ αποτύπωση τους γίνεται και σε τηλεγραφήματα, ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Ειδικότερα, η SSSB με έκθεσή της στις 21 Φεβρουαρίου 2002 επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank είναι χαμηλότερα κατά 20% των προβλέψεων της. Ωστόσο, η έκθεση κάνει λόγο για εξαιρετικά μεγάλα έσοδα, που όμως απορροφώνται από το υψηλό λειτουργικό κόστος και τα έξοδα κάλυψης αποθεματικών (depreciation), ενώ χαρακτηρίζει υγιή τον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων, ο οποίος κυμάνθηκε στο 16% σε επίπεδο έτους, ενώ αναμένει το ίδιο περίπου ποσοστό για το 2002.

Οσον αφορά στους αναλυτές, που επικαλούνται τα εισησεογραφικά πρακτορεία, οι ίδιοι εγείρουν ερωτήματα συνολικά για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να προσαρμοσθούν στη τρέχουσα αρνητική συγκυρία των αγορών, που μειώνει τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, τα έσοδα χρηματιστηριακών θυγατρικών αλλά και τις προμήθειες του Asset management και του Investment Banking.

H κριτική εστιάζεται προφανώς, στη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να συγκρατήσουν τα έξοδά τους. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο αναλυτή της HSBC σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατα το οποίο, ”οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοσθούν σε ένα περιβάλλον πίεσης των εσόδων τους”.

Τέλος, η έκθεση της SSSB διατηρεί την ”ουδέτερη θέση” γαι τη μετοχή της Alpha Bank, όπως επίσης το χαρακτηρισμό του τίτλου ως ”μεσαίου ρίσκου” και την τιμή της μετοχής στην τιμή-στόχο των 19,1 ευρώ.

”Το υψηλό μέρισμα είναι κάτι που ενδέχεται να δελεάσει τους απλούς επενδυτές, αλλά κατά την εκτίμησή μας η μετοχή θα δεχτεί αρνητικές πιέσεις” τονίζει η SSSB, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από την πορεία της μετοχής κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v