Το παράδοξο επικρατεί στο ΧΑΑ

Το παράλογο - παράδοξο που επικρατεί στην πολιτική ζωή επηρεάζει και τη Σοφοκλέους, η οποία σχοινοβατεί μεταξύ νέου κύκλου διώξεων εταιριών και επιφυλακτικών προσπαθειών στήριξης από τους θεσμικούς.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όταν επισέρχεται η (παρα)πολιτική στα καθημερινά το (παρά)λογο δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την οικονομία. Πόσο μάλλον που οι φήμες για νέο κύκλο διώξεων μπλέκονται με την αναμόχλευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παλαιότερης υπόθεσης (1999), στοιχεία που δικαιολογημένα καθιστούν επιφυλακτικούς τους θεσμικούς.

Οι τελευταίοι είναι η αλήθεια ότι έκαναν μια-δυο προσπάθειες ”στήριξης” της αγοράς, χθες μάλιστα με την υποστήριξη και αρκετών επενδυτικών σχημάτων – λόμπι, η καταγραφή όμως σημαντικών ζημιών τους καθιστά επιφυλακτικούς για τη συνέχεια.

Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η αγορά και συγκεκριμένα κοινής αποδοχής ισχυροί δείκτης (RSI) κυμαίνονται στις πλέον ”υπερπουλημένες” περιοχές της τελευταίας πενταετίας.

Υπό άλλες συνθήκες η τεχνική ανάλυση θα μας παρέπεμπε σε εκείνη την περίοδο και θα δικαιολογούσε μια ανοδική αντίδραση, που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί και από ένταση και διάρκεια. Κυριαρχεί όμως το παράδοξο και η αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να ”χάνονται” ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα λίγων εταιριών, όπως αυτά ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Εξαιρέσεις και προσπάθειες αντίδρασης υπάρχουν αλλά είναι λίγες και αφορούν είτε στις μετοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγμάτευση πολύ κοντά στα ”υψηλά” τους, και ορισμένες λίγες όμως πάλι υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v