Θα εκτονωθούν οι πιέσεις στο ΧΑΑ;

Η ενίσχυση του άσχημου κλίματος λόγω διεθνούς απαξίας και καταστάσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας δημιουργεί ερωτήματα στο ΧΑΑ. Το ζητούμενο για σήμερα είναι η εκτόνωση των πιέσεων και η απόλυτη προσοχή εκ μέρους των χρηματιστηριακών αρχών.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήταν στραβό το κλίμα, λόγω των διεθνών αγορών, εντάθηκε ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση ακραίων καταστάσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Κατά συνέπεια από σήμερα θα αναμετρηθούν οι δύο κύριοι εκφραστές της... φιλοσοφίας, που επικρατεί εδώ και καιρό, στη Σοφοκλέους. Από τη μια πλευρά εκείνοι που μάχονται γενικότερα για την ελληνική αγορά και αναζητούν εναγωνίως τρόπο να ”βάλουν πλάτη” σήμερα, και από την άλλη οι συνήθεις γνωστοί άγνωστοι που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν μέσω της αγοράς παραγώγων το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Εύλογο το ερώτημα, κατά συνέπεια, κάτω από τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ποια θα είναι η στάση των καθ’ όλα αρμόδιων των εποπτικών αρχών στα όσα συμβαίνουν και κυρίως σε αυτά που σχεδιάζουν. Τώρα χρειάζεται η αγορά την άμεση συνδρομή και στήριξή τους.

Καθαρά τεχνικά, η χθεσινή αφορμή μια ημέρα μετά την σημαντική υποχώρηση, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει εκτονωτικά για την διόρθωση διαρκείας, που έχει ξεκινήσει εδώ και δυο εβδομάδες. Οι μαζικές πωλήσεις και η πίεση σε μετοχές του Δείκτη μπορεί να πιέσουν μέχρι τα χαμηλότερα σημεία στήριξης μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και δείκτες, πλην όμως ο κανόνας αναφέρει ότι η βίαιη επίσπευση φάσεων διόρθωσης οδηγεί σε αντίδραση.

Το ζητούμενο για σήμερα θα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη εκτόνωση των πιέσεων, η καταμέτρηση των ”φίλων και εχθρών” της αγοράς και η ενεργότατη και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των τεκταινόμενων από τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές. Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να έχουν ειδικά σήμερα τα μάτια τους... δεκατέσσερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v