Αναζητείται ισορροπία μετά το... ξεφόρτωμα

Μετά το σοκ που προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις με αφορμή τη δίωξη Κόκκαλη, η αγορά αναζητεί στηρίξεις, κυρίως μέσω Εθνικής και ΟΤΕ, στην ευρύτερη περιοχή των 2.400 μονάδων.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ισχυρές στηρίξεις, κυρίως μέσω Εθνικής, ΟΤΕ, αναζητεί η αγορά πέριξ των 2.400 μονάδων, μετά το σοκ που προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις.

Πέραν της συμπεριφοράς των μετοχών εταιριών του ομίλου Κόκκαλη (άμεσα ή και έμμεσα συνδεδεμένο) όπου η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί κυρίως από μη χρηματιστηριακές εξελίξεις, το υπόλοιπο τμήμα της αγοράς δεν έχει λόγο να αφεθεί χωρίς αντιστάσεις στην τύχη του.

Επισήμανση που αφορά περισσότερο στην ευκολία με την οποία γύρισαν χωρίς ουσιαστική προσφορά μετοχές εταιριών που ουδεμία σχέση έχουν με τις εξελίξεις. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η ελεύθερη πτώση μετοχών από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, της ένδυσης ή και άλλων δραστηριοτήτων πέραν της προσπάθειας εκμετάλλευσης φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Στοιχεία και παραμέτρους που οι χρηματιστηριακές αρχές οφείλουν να ελέγχουν ενδελεχώς και ειδικότερα σήμερα ακόμη πιο επισταμένα.

Εντοπίστηκαν περιπτώσεις μετοχών και market makers, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν σε βάρος του επενδυτικού κοινού την αναταραχή που προκλήθηκε. Ας φροντίσουν οι αρχές και οι εν λόγω κύκλοι για τα... περαιτέρω.

Σημειώνεται οτι η μετοχή της Ιντρακόμ διαπραγματευόταν πρίν λίγο με πτώση 16,67% ενω της Ιντραλότ με μείωση 9,69%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιντρακάτ ήταν -11,62%.

Εως και ”τραγική ειρωνία”, δεδομένων των συνθηκών, χαρακτηρίζεται η πρόταση αγοράς που έκανε για πρώτη φορά σήμερα ( initiate coverage) για τον τίτλο της Ιντραλότ, ο διεθνής οίκος SSSB, αλλά και ευνοική έκθεση της Εγνατίας ΑΧΕ, με αφορμή την εξαγορά ποσοστού της εταιρίας Eurofootball στη Βουλγαρία, από την Ιντραλότ.

Εντονες πιέσεις οι οποίες αποδίδονται σε ρευστοποιήσεις ξένου θεσμικού αλλά και σε πληροφορίες για μη ευνοική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη σερβική κυβέρνηση, για την καταβολή αποζημιώσεως 17 δισ. δρχ, δέχθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος που προ ολίγου παρουσίαζε απώλειες 6,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v