Φήμες και αντιδράσεις απειλούν το ΧΑΑ

Εν μέσω φημών, αντιδράσεων και πρωινών επίσημων διευκρινήσεων ξεκινά σήμερα η Σοφοκλέους καλούμενη να αντεπεξέλθει στη συνεχιζόμενη πτώση του FTSE20 και στις εκ των έσω κόντρες.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υπό τη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν μεταξύ χρηματιστηριακών κύκλων οι πρωινές διευκρινήσεις του ΧΑΑ καλείται να αντεπεξέλθει η Σοφοκλέους.

Το γεγονός ότι η χθεσινή σημαντική υποχώρηση συντελέστηκε με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε μετοχές του FTSE20 σε συνδυασμό με την σε πλήρη εξέλιξη κόντρα όλων εναντίων όλων στο ΧΑΑ δεν προοιωνίζονται οι καλύτερες δυνατές εξελίξεις.

Από τη μια πλευρά η αγορά ταλαιπωρείται από την αναβλητικότητα των κυβερνώντων να προχωρήσουν το πάλαι ποτέ φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και από την άλλη η κορύφωση της αντιπαράθεσης ισχυρών με ασθενέστερους χρηματιστές, των Αρχών της Σοφοκλέους, με αφορμή το θεσμό του market maker, μεταξύ τους, και της βούλησης των ξένων να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους, θα δοκιμάσει άμεσα τα νεύρα της αγοράς.

Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος του ΧΑΑ κρίνει πως δημιουργείται θέμα μετά από μπαράζ σημερινών δημοσιευμάτων παρά το ότι ανάλογα προβλήματα και ζητήματα είχαν τεθεί τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν από επιλεγμένα, εξειδικευμένα έντυπα.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν επιεικώς για σύγχυση προειδοποιώντας ότι είναι το τελευταίο αυτή τη στιγμή η αγορά. Πόσο μάλλον όταν οι σχετικοί όροι προκήρυξης για τη ΔΕΠΑ, που σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, δεν έχουν καν τεθεί. Φήμες κάνουν λόγο, και αυτό θα πρέπει να προσεχθεί, για ενστάσεις που διατυπώνονται και από τον δεύτερο, τον αυστριακό ενδιαφερόμενο, στη διεκδίκηση μεριδίου των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v