”Βαρίδι” για το ΧΑΑ οι τράπεζες

Ο χαμηλός τζίρος και το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος που λειτουργεί ως ”βαρίδι” συνιστούν την εικόνα της Σοφοκλέους, εγκλωβίζοντας το Γ.Δ. μεταξύ των 2.475 - 2.505 μονάδων.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε περιφερειακή αγορά χαμηλού τζίρου και περιορισμένου ενδιαφέροντος έχει διαμορφωθεί η Σοφοκλέους, καταγράφοντας σε μεγάλο βαθμό και τη γενικότερη αναβλητικότητα που επικρατεί. Βαρίδι για το Γενικό Δείκτη αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος και ειδικότερα η μετοχή της Alpha, που προσεγγίζει επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τιμών τελευταίας τριετίας.

Κάποιες διαθέσεις αντίδρασης διαφάνηκαν σήμερα από πλευράς Εθνικής, κάπως καλύτερα κινείται η Eurobank, ενώ η Εμπορική είναι μόλις 19.000 τεμάχια και υποχώρησε κατά 1,15%.

Ηταν λογικό ο Γενικός Δείκτης να εγκλωβιστεί σε ένα ακόμη πιο στενό εύρος, μεταξύ 2.475 - 2.505 μονάδων, με τον FTSE 20 πέριξ των 1.355 μονάδων. Υπάρχει όμως και μία άλλη πλευρά της αγοράς, ελπιδοφόρα θα λέγαμε, που αφορά στην προσπάθεια αυτονόμησης περισσότερων ή λιγότερων (ή και καθόλου) υγιών επιχειρήσεων. Υπάρχουν μετοχές, όπως του ΟΠΑΠ και της ΕΥΑΘ και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας, που βρίσκονται σε διακύμανση πλησίον ”υψηλών” τιμών, με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία μετοχών, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις των Χατζηιωάννου, Σαράντη κ.ά., όπου επιχειρείται και αποδίδει μέχρι στιγμής προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ”χαμηλά”, με την απαραίτητη συνδρομή και θεσμικών χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για μετοχές εταιριών που μπορούν να παρουσιάσουν καλύτερα αποτελέσματα απ’ αυτά που τις οδήγησαν στο ναδίρ και αποτελούν μία ομάδα... προσδοκιών για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Υπάρχει βέβαια και το ακραίο κομμάτι της αγοράς, μετοχές εταιριών προβληματικών θα λέγαμε, που κινούνται θετικά στο ταμπλό, χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Είναι λίγες αυτές οι μετοχές και αυτό είναι το παρήγορο. Προσεγγίζοντας από αυτή την πλευρά τη Σοφοκλέους και δεδομένης της ευαισθησίας του δείκτη σε συγκεκριμένες, περιορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπάρχει ελπίδα για τη συνέχεια.

Οι συναλλαγές, που δεν ξεπερνούν τα 30 δισ. δρχ., είναι λίγες, μπορεί να ενισχυθούν όμως αν και εφόσον αναστραφεί η τάση για ορισμένες τραπεζικές μετοχές. Σ’ αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν βεβαίως ειδήσεις και ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά των αρμοδίων. Καλώς ή κακώς, η Σοφοκλέους συνεχίζει και στα δύσκολα να αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας, που παρουσιάζει ρυθμό επιβράδυνσης τελευταία και αναβλητικότητα από το μέτωπο διαρθρωτικών αλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v