Ποιος φρενάρει την άνοδο;

Επίπεδο αντίστασης φαίνεται να αποτελούν οι 2.500 μονάδες αν δε βελτιωθεί η ρευστότητα και δεν περιοριστούν οι πιέσεις στα ”βαριά χαρτιά”. Ωστόσο, τα οριακά κέρδη του Γ.Δ. δεν αντικατοπτρίζουν τις θετικές εξελίξεις στην περιφέρεια, ύστερα και από τη δραστηριοποίηση των lobbies.

Με οριακά κέρδη 0,01%, στις 2.494,91 μονάδες, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑΑ, εικόνα όμως που δεν αντικατοπτρίζει την ευρύτερη τάση που επεκράτησε στην ευρύτερη αγορά, καθότι, τόσο η μεσαία όσο και η μικρή κεφαλαιοποίηση αντέδρασαν σημαντικά, βοηθούμενες από τη μετακύλιση θέσεων προς αυτές, καθώς και τη μερική επαναδραστηριοποίηση των lobbies.

Στον αντίποδα, οι νέες πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι της Alpha Bank (-0,4%), ΟΤΕ (-0,6%) και Cosmote (-0,9%) απέτρεψαν την περαιτέρω αντίδραση προς το επίπεδο των 2.500 μονάδων, με συνέπεια η περιοχή αυτή, εάν και εφόσον δεν βελτιωθεί η ρευστότητα, να αποτελέσει βραχυχρόνια επίπεδο αντίστασης, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αναλυτών της αγοράς ευελπιστούσε ότι κατά τη σημερινή ημέρα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση αυτού του επιπέδου.

Με το τζίρο να μην υπερβαίνει ούτε και σήμερα τα 100 εκ. ευρώ (86,1 εκ. εκ των οποίων τα 4,4 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων), μπορεί να γίνει λόγος πλέον για έλλειμμα ρευστότητας παρά για απουσία αγοραστών, αφού όπου και όταν αυτοί εκδηλώθηκαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι όγκοι των συναλλαγών υπήρξαν μικροί. Παράλληλα, το ότι οι πωλητές επικεντρώνονται στο σύνολό των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετατοπίζοντας τη προσφορά κάθε μέρα και σε ένα διαφορετικό τίτλο, αποτελεί το μείζον εμπόδιο στη προσπάθεια δημιουργίας βάσης, προκειμένου να επιτευχθεί η όποια συσσώρευση δυνάμεων.

Βραχυχρόνια, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς από πού θα προέλθει το έναυσμα της ανόδου, καθώς ούτε οι τελευταίες εκθέσεις των ξένων οίκων, που αφορούν τις δεικτοβαρείς μετοχές επιλογής τους, είναι ιδιαίτερα θετικές, αφού δεν γίνεται λόγος σε αυτές για την ύπαρξη αξιοσημείωτων περιθωρίων ανάκαμψης, πέραν των επιπέδων Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v