Ζητούνται αγοραστές για το ΧΑΑ

Καιρός να σταματήσει η υποτίμηση στο ΧΑΑ, το οποίο κινδυνεύει να μετατραπεί από αναβαθμισμένη αγορά σε ”περιφερειακό παραμάγαζο”. Το ζητούμενο σήμερα είναι να μην ανοίξει ”εκβιαστικά” ανοδικά η αγορά, αλλά να απορροφηθούν όλες οι πιέσεις.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φτάνει πια η εν πολλοίς τεχνητή υποτίμηση της αγοράς, κυρίως όμως, της νοημοσύνης μας. Οι ακήρυχτες κόντρες μεταξύ διαφόρων ολιγομελών πλέον ομάδων έχουν καταντήσει την ”αναβαθμισμένη” Σοφοκλέους σε ένα περιφερειακό παραμάγαζο με τζίρο... Λευκωσίας.

Θεωρείται τεχνικά πιθανό, με την προϋπόθεση ότι θα αφεθεί να υποχωρήσει στην αρχή η αγορά, να αντιδράσει ανοδικά στη συνέχεια καθώς οι περισσότερες θέσεις των παραγώγων έκλεισαν σήμερα το πρωί ή μετακυλίθηκαν στο Μάρτιο με περιθώριο ανόδου. Η αποχώρηση της Yukos από το διαγωνισμό των ΕΛΠΕ, και η φερόμενη ως... εμπλοκή, ήταν λίγο πολύ γνωστή από την προηγούμενη εβδομάδα, και στην χειρότερη περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει μικρή μόνο πίεση στη μετοχή. Η χρηματιστηριακή της συμπεριφορά πάντως, στις τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι αρκετοί γνώριζαν και είχαν ρευστοποιήσει, κατά συνέπεια θεωρείται πιθανότερο το ενδεχόμενο να έχει απορροφηθεί η αρνητική, όπως παρουσιάζεται από μερικούς, η εξέλιξη.

Τεχνικά εάν εκδηλωθούν αγοραστές οριακά χαμηλότερα των 25 ευρώ στην Εθνική και στα περίπου 18,5 ευρώ για την Alpha, στα πρώτα 15 – 20 λεπτά, δεδομένης της στήριξης που παρέχει τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΗ μπορεί ο γενικός δείκτης να αντιδράσει προς τις 2.500 μονάδες και πλέον. Η επαναδραστηριοποίηση, όπως φάνηκε χθες, από την αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών (Ξιφίας, Κεραμεία, Rainbow, Fitco, Κεπενού) δυο – τριών επενδυτικών σχημάτων, μπορεί να προσδώσει δυναμική στους δείκτες μετοχών εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Άλλωστε και χθες ο ΜΚ 40 (0,16%) και ο SC 80 (-0,19%) αντέδρασαν σαφώς καλύτερα του FTSE 20 (-0,34%). Πιθανολογούμενες, με βάση πάντα την τεχνική προσέγγιση, της στήριξης για τον τραπεζικό δείκτη στην περιοχή των 4.460 μονάδων εξασφαλίζεται σε μεγάλο ποσοστό η απορρόφηση των πιέσεων για τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα των 2.475 μονάδων.

Τεχνικά δικαιολογημένη σήμερα – το πολύ αύριο- η αντίδραση, κίνηση που εάν ευοδωθεί θα αποτελεί αφορμή για την τελευταία φάση διόρθωσης χαμηλότερα του ”κενού” (ίσως και χαμηλότερα των 2.470 μονάδων). Το ζητούμενο για σήμερα είναι να μην επιχειρηθεί να ανοίξει ”εκβιαστικά” ανοδικά η αγορά αλλά να απορροφηθούν όλες οι δυνατές πιέσεις που θα μπορούσε να προκαλέσουν οι τελευταίες αντικαταστάσεις συμβολαίων Φεβρουαρίου με ΣΜΕ Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v