Σε απαξία οδηγείται η Σοφοκλέους

Υστερα από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 20 οδηγούνται σε προδιαγραμμένα επίπεδα, τα οποία -σύμφωνα με ορισμένους- εξυπηρετούν τους παίκτες των παραγώγων. Μπορεί όμως να υπάρξει αγορά παραγώγων χωρίς αγορά μετοχών, αλλά και η τελευταία χωρίς επενδυτές;

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οδηγούν το Δείκτη σε επιβεβαίωση μεσοπρόθεσμων επιπέδων στήριξης και την αγορά σε περαιτέρω απαξία. Με τις μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ειδικότερα των τραπεζών, προσαρμόζονται με προσοχή και μεθοδικά τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 20 σε προδιαγραμμένα –σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων- επίπεδα.

Φαινομενικά η εκνευριστική διολίσθηση των τελευταίων ημερών βοηθά τους ”παραγωγάδες”, αλλά αγορά παραγώγων χωρίς αγορά μετοχών δεν μπορεί να δώσει κέρδη. Και δυστυχώς αγορά μετοχών με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ και το μισό ”ταμπλό” να ανοίγει μετά τη 13.00-13.30, δεν μπορεί να συντηρηθεί. Τι και αν διολισθήσει προς τις 2.470 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αντιδράσει προς τις 2.600 στη συνέχεια για να ακολουθήσει το τελευταίο, τεχνικά διαφαινόμενο, πτωτικό κύμα χαμηλότερα των 2.470;

Το παιχνίδι δυστυχώς αφορά ελάχιστους, οι επιφυλάξεις των οποίων επιβεβαιώνονται μετά την προχθεσινή κατάθεση του άτολμου νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε το περιβόητο νομοσχέδιο, που λέγεται ότι αφορά στην τόνωση των ελληνικών επιχειρήσεων, υποστηρίζεται από τους περισσότερους ότι έχει... γραφεί σχεδόν κατά παραγγελία. Από την άλλη πλευρά, επιχαίρει η διοίκηση του χρηματιστηρίου γιατί, λέει, αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων χαρτοφυλακίων σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Καλύπτουν το 32% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του FTSE 20 και το παρουσιάζουν ως αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων... Περιμένουν και ποντάρουν στους ξένους, ενώ την ίδια στιγμή ζητούν εγγύηση περίπου 25 δισ. για τη συμμετοχή ομίλων σε ένα διαγωνισμό, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς πρόκειται να αγοράσουν. Αναφερόμαστε βέβαια στην Πάρνηθα και στην... άγνοια του αν προσφέρεται τελικά το 33%, το 49% ή το 51% του καζίνο.

Τεχνικά, η αγορά μπορεί σήμερα με αφορμή την έκθεση της SSSB να αντιδράσει με αιχμή τον ΟΤΕ, ενδεχομένως τη ΔΕΗ και ίσως δυο–τρεις τράπεζες. Άλλωστε, η μετοχή της ΔΕΗ αντισταθμίζει (είτε θετικά είτε αρνητικά) τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών για λογαριασμό του FTSE 20. Τεχνικά ο Δείκτης μπορεί να αντιδράσει, αφού έχουν ρευστοποιηθεί τα κέρδη από την υποχώρηση των περίπου 60 μονάδων (από τις 1.420 μονάδες) και να μετακυλιθούν σε θέσεις αγοραστών προς τις 1.395 – 1.400 μονάδες. Πιθανή θεωρείται δηλαδή 2,5 μονάδων για την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ανθεκτικότερος εμφανίστηκε για μια ακόμη συνεδρίαση ο ΜΚ 40 που από τις 275 μονάδες μπορεί να αντιδράσει προς τις 288.

Κατά τα άλλα το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκ περιτροπής σε μετοχές εταιριών κατά κανόνα χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που με υπόβαθρο τα σχετικά καλά τους αποτελέσματα μπορούν να συντηρούν ανοδικά... διαγράμματα. Μετοχές όπως οι Veterin, Βάρδας, Altec, Βιοτέρ, Νηρέας, Δομική, Unibrain και άλλες αυτής της κατηγορίας μπορεί να συνεχίσουν να προσελκύουν το περίπου 30% των καθημερινών συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v