Επιχείρηση ανόδου με αιχμή Alpha και ΟΤΕ;

Δοκιμή στήριξης αναμένεται να επιχειρήσει σήμερα η Σοφοκλέους με επίκεντρο τις νέες φημολογίες για την Alpha Bank, ενώ μετοχή-κλειδί και για τη σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται ότι θα είναι αυτή του ΟΤΕ.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δοκιμή στήριξης με πιθανό... υποστύλωμα τη φημολογία με επίκεντρο την Alpha, αναμένεται να επιχειρηθεί σήμερα στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Η υποχώρηση σε επίπεδα που παραπέμπουν στο τέλος Οκτωβρίου, που προήλθε έπειτα από ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα τράπεζες, ΟΤΕ, φέρνει την αγορά σε κομβικό σημείο.

Η εντεινόμενη για τρίτη φορά φημολογία περί διεργασιών και παρασκηνίου γύρω από το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικής συνεργασίας ξένου με την Alpha, μπορεί να απεγκλωβίσει την αγορά από τις 2.500 ή να την ταλαιπωρήσει ακόμη προς τις 2.470 μονάδες.

Εάν συμβεί το πρώτο ενδεχόμενο, θα είναι η τρίτη φορά που η αγορά απεγκλωβίζεται με αφορμή την Alpha και την πολυθρυλούμενη συνεργασία με στρατηγικό εταίρο. Τις προηγούμενες δύο –μία τον Ιούλιο με αφορμή το ενδιαφέρον των Γάλλων και η δεύτερη, τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, μετά τις εξελίξεις με την Εθνική- η αγορά αντέδρασε από εξίσου ανθεκτικές, σημαντικές μακροπρόθεσμες στηρίξεις. Να προσεχθεί όμως ότι και στις δύο φορές, ο κλάδος που πρωτοστάτησε, δηλαδή ο τραπεζικός, υπαναχώρησε στη συνέχεια προς το σημείο εκκίνησης, διαψεύδοντας σενάρια και απογοητεύοντας επενδυτές.

Εάν όντως συμβαίνει ή πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες κάτι που αφορά την Alpha, θα φανεί από την αρχή της συνεδρίασης και από τον τρόπο που λογικά θα εμφανιστούν αγοραστές. Είναι σημαντικό ότι ο FTSE 20 ξεκινά από χαμηλή βάση στήριξης (1.372 μονάδες), ο τραπεζικός κυμαίνεται επίσης εγκύτατα καθοριστικού σημείου αναφοράς, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ”λήγουν” τα συμβόλαια Ιανουαρίου.Κατά συνέπεια θα πρέπει να προσεχθούν και οι κινήσεις συγκεκριμένων ”παικτών” του ΧΠΑ που την προηγούμενη Πέμπτη – Παρασκευή, διακινδύνευσαν να ανοίξουν θέσεις αγοραστών.

Μετοχή ”κλειδί” θα παραμείνει και σήμερα ο ΟΤΕ, αν και η πίεση που δέχθηκε την Παρασκευή, ενδέχεται να προεξοφλεί το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων όσων αναμένουν δυσμενή για τον Οργανισμό έκθεση. Εάν τίποτα από όλα αυτά, που φημολογούνται για την Alpha, δεν είναι ακριβή ή δεν πρόκειται να τελεσφορήσουν άμεσα, η αγορά θα περιοριστεί και πάλι στο ιδιότυπο ”παιχνίδι” των τελευταίων εβδομάδων που θέλει το Δείκτη να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αρκετές μετοχές, όμως, εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης να επιχειρούν ή και να τα καταφέρνουν να αυτονομηθούν. Αναμφίβολα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι κλονισμένη, θα διαδραματίσει με τη σειρά του σημαντικό ρόλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v