Δυνατότητες αντίδρασης από Σοφοκλέους

Από τις 2.595 μονάδες ξεκινά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος η Σοφοκλέους με ισχυρές δυνατότητες αντίδρασης σε όλους τους κλάδους, εκτός τραπεζών.

Του Μιχαήλ Γελανταλι

Με τις τεχνικές ενδείξεις στους περισσότερους κλάδους, πλην τραπεζών, να συνηγορούν σε δυνατότητα αντίδρασης, ξεκινά η εβδομάδα από τα επίπεδα των 2.595 μονάδων. Με το κλίμα στις ΗΠΑ για τις επόμενες δύο τρεις ημέρες σχετικά θετικό, θα μπορούσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθήσουν τουλάχιστον σταθεροποιητική πορεία.

Για τη Σοφοκλέους, το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο, στην απροθυμία αγοραστών κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, όπου συχνά πυκνά αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και ενίοτε όπως στην περίπτωση της HSBC, του ίδιου ομίλου. Όταν ένας έγκριτος οίκος, όπως η HSBC, δίνει με διαφορά τριών τεσσάρων συνεδριάσεων, τιμές στόχους με απόκλιση 3 ευρώ, θα πρέπει να θωρηθεί δικαιολογημένη η επιφυλακτικότητα κυρίως των εγχώριων θεσμικών σε αυτή τη φάση.

Στην πρώτη, όμως, συνεδρίαση του μήνα, διαπιστώθηκε συντονισμένο ή όχι θα φανεί στις επόμενες ημέρες, ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι περισσότερες εκ των οποίων συμμετέχουν και στη διαμόρφωση των δεικτών. Επισημαίνεται ότι, σε περιόδους, που προηγούνται εγγραφών – εισαγωγής επιχειρήσεων του Δημοσίου στο ΧΑΑ, ενισχύονται τόσο οι συναλλαγές όσο και η τιμή συγκεκριμένων τίτλων. Θα διαπιστωθεί, σύντομα, εάν η... στόχευση αφορά στη σχεδιαζόμενη εισαγωγή μέχρι το τέλος του μήνα του ΟΛΠ στη Σοφοκλέους.



Σε ότι αφορά στο ενεργό κομμάτι της αγοράς, όχι μόνο για μετοχές του ΜΚ 40 και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, θεωρείται πιθανότατη η συντήρηση του ενδιαφέροντος για μετοχές εταιρειών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Μια σειρά επιμέρους επιχειρηματικών κινήσεων (Πάρνηθα, κατασκευαστικοί όμιλοι, μαρίνες και τηλεπικοινωνίες) σε συνδυασμό με τις θέσεις που επιδιώκουν να λάβουν θεσμικοί σε μετοχές υψηλής μερισματαπόδοσης, δεν αποκλείεται να συντηρήσουν σήμερα – αύριο το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. Τεχνικά για τον ΜΚ 40 προέχει η στήριξη των 281 μονάδων για τον FTSE 20 των 1.402 μονάδων και για τον Γενικό των 2.575. Πέραν των περιθωρίων μικρής διόρθωσης, η φορά της αγοράς ή καλύτερα πλειάδας μετοχών είναι ανοδική που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διαμορφώσει ισχυρότερη τάση προς τις διαδοχικές αντιστάσεις των 2.620 και 2.730 (κ.μ.ο 200 ημερών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v