Σταθεροποίηση στη Σοφοκλέους

Τάσεις εξισορρόπησης παρατηρούνται στο κλείσιμο της Σοφοκλέους, γεγονός που αποτελεί απόρροια της εμφάνισης αγοραστών σε τίτλους του FTSE-20 κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

Ανοδος στην Ευρώπη, σταθεροποίηση στη Σοφοκλέους, και αυτό απόρροια της εμφάνισης αγοραστών σε τίτλους του FTSE-20 κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, αφού έως εκείνη τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε οριακές απώλειες.

Η εικόνα της αγοράς στο κλείσιμο είναι άκρως αντιπροσωπευτική της τάσης εξισορρόπησης, αφού ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μεσοσταθμικά κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,03%, στις 2.596,75 μονάδες. Εν τούτοις, στις επιμέρους μετοχές, 187 έκλεισαν σε θετικό έδαφος έναντι 121 πτωτικών, ενδεικτικό της μερικής αυτονόμησης της Περιφέρειας, με το δείκτη FTSE-Small Cap να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη (0,43%) εκ των τριών δεικτών κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, με τον τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 119 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι η Σοφοκλέους συντηρείται με ”ανακυκλούμενο” χρήμα, αφού εισροές από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού δεν υπάρχουν, ενώ το πρόβλημα της ρευστότητας εντείνεται ως αποτέλεσμα της απουσίας μικροεπενδυτών.

Συνεπώς, ο ”έλεγχος” της αγοράς παραμένει στα χέρια όσων θεσμικών χαρτοφυλακίων προχωρούν ακόμα σε αναδιαρθρώσεις, ενώ η μικρή κεφαλαιοποίηση γίνεται αντικείμενο των διαθέσεων των ”lobbies”.

Εκ των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χρίζει αναφοράς η νέα ανοδική κίνηση της Εμπορικής (1,4%) καθώς και του ΟΤΕ (0,3%), ενώ ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι πρόσφατες πιέσεις στη Panafon, η οποία υποχώρησε κατά 1,8%.

Δύο είναι τα ”βάσιμα” σενάρια όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της Σοφοκλέους. Από τη μία, η αδυναμία αφομοίωσης της διεθνούς τάσης παραπέμπει σε ευρύτερη αδυναμία του ΧΑΑ να ανακτήσει τις απώλειες που έχει καταγράψει από τις αρχές Νοεμβρίου, με τη ρευστότητα να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Ως εκ τούτου, μια νέα συσσώρευση στις τρέχουσες αποτιμήσεις καθίσταται εφικτή, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει λόγος για δημιουργία βάσης.

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη μερική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς και από εγχώριους θεσμικούς, έστω και εάν αυτό λάβει τη μορφή trading. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης δύναται να αναρριχηθεί εκ νέου πάνω από τις 2.600 μονάδες, χωρίς όμως να μεταβάλλεται η μεσοπρόθεσμη τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v