Σε λήθη (με απώλειες) η Σοφοκλέους

Υποτονική ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, με τον τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις συναλλαγές προσυμφωνημένων πακέτων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για ”χειμερία νάρκη” θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Μια άκρως υποτονική συνεδρίαση επεφύλαξε η έναρξη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, αφού με τον τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις συναλλαγές προσυμφωνημένων πακέτων, η σημερινή ημέρα προσφερόταν για ”λίγους”.

Η απουσία θεσμικών χαρτοφυλακίων και μικροεπενδυτών και οι περιορισμένες ρευστοποιήσεις σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίηση καθώς και της περιφέρειας οδήγησαν αφενός το Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξης του 0,64%, αφετέρου συνέβαλαν στο να κλείσουν με κέρδη μόλις 85 μετοχές, εκ των οποίων οι 70 με άνοδο μικρότερη του 2%.

Από κάθε άποψη, η σημερινή συνεδρίαση δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, παρά μόνο για να επιβεβαιώσει τη ”λήθη” στην οποία έχει περιέλθει εσχάτως η Σοφοκλέους. Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αντίδρασης στην ευρωζώνη και εισροών από τις ΗΠΑ στην πλειονότητα των ευρωαγορών, η Σοφοκλέους μένει εμφανώς αυτή τη περίοδο ”έξω από το χορό”, αντικατοπτρίζοντας την απροθυμία των αλλοδαπών θεσμικών να τοποθετηθούν σε μια αγορά που πάσχει από έλλειμμα ρευστότητας αλλά και άμεσων προοπτικών.

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι η κινητικότητα στο θεσμικό μέτωπο, με επίκεντρο το νέο σχέδιο νόμου (”Μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις”) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, δεν επηρέασε τις διαθέσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία φαίνεται ότι μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης Alpha και Εθνικής αντιμετωπίζουν με αυξημένο βαθμό επιφύλαξης οτιδήποτε ανακοινώνεται σε εταιρικό ή κυβερνητικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v