Δείγματα αλλαγής κλίματος στο ΧΑΑ

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για μερική αναστροφή του κλίματος έκαναν την εμφάνισή τους στη Σοφοκλέους με τους αγοραστές να στρέφονται σε μετοχές του FTSE 20, ενώ οι περισσότερες μετοχές πέρασαν σε θετικό πρόσημο.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τεχνικά επιβεβλημένη αντίδραση της αγοράς καταγράφονται στη Σοφοκλέους. Το γεγονός πως το πλήθος των συνεχόμενα πτωτικών συνεδριάσεων φθάνει πλέον τις εννέα, σε συνδυασμό με την κατά μέγιστο μέρος κάλυψη του ”κενού” και την εμφανή διάθεση αγοραστών σε μετοχές εταιριών του FTSE 20 ενδέχεται να συγκροτούν μοχλό αντιστροφής της πτωτικής φοράς.

Από το εύρος των 2.470 – 2.505 μονάδων ο Δείκτης μπορεί με αιχμή μετοχές του FTSE 20 να κινηθεί προς τις 2.560 και 2.605 στη συνέχεια μονάδες. Οι χαμηλές συναλλαγές συνηγορούν για μια ενδεχόμενη αναστροφή, που υποβοηθείται και από το σχετικά ήπιο κλίμα σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

Μια επιπλέον θετική ένδειξη είναι η σχέση μεταξύ κερδισμένων μετοχών και εκείνων που σημειώνουν απώλειες, εμφανώς υπέρ της πρώτης κατηγορίας μέχρι στιγμής. Ισχυρότερη όμως ένδειξη θεωρείται το ”κλείσιμο” θέσεων σε συμβόλαια FTSE 20, συγκεκριμένων παικτών σε επίπεδα πέριξ των 1.350 μονάδων. Η μετακύλιση των συγκεκριμένων θέσεων για το μήνα Μάρτιο σε ΣΜΕ ”αγοραστών” προσβλέποντας σε αντίδραση προς τις 1.385 δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Η σταδιακή επανάκαμψη συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων, όπως αυτή καταγράφεται μέχρι στιγμής σε μετοχές εταιριών χονδρικού εμπορίου, παράλληλης αγοράς, κατασκευαστικών και κλωστοϋφαντουργικών εισηγμένων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αύξηση εμπορευσιμότητας – συναλλακτικότητας μετοχών της ”υγιούς” περιφέρειας.

Εάν τερματιστεί σήμερα – αύριο η ”λευκή απεργία” ορισμένων επενδυτικών σχημάτων σε συνδυασμό με κάποιες θετικές τεχνικές παραμέτρους που διαμορφώνονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να προσδοκάται ολοκλήρωση της τελευταίας πτωτικής φάσης, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και το αργότερο μέχρι την αρχή της συνεδρίασης την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v