Μάχες οπισθοφυλακής γύρω από τις 2.500

Η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις πιέσεις σε ”βαριά χαρτιά” και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στην αρχή της συνεδρίασης, απέτρεψαν την κατοχύρωση των 2.500 μονάδων στη Σοφοκλέους. Διατηρούνται, ωστόσο, οι τάσεις αυτονόμησης σε 100 περίπου μετοχές της περιφέρειας. Στο 1,53% οι εβδομαδιαίες απώλειες.

Χωρίς ιδιαίτερη δυναμική έκλεισε η Σοφοκλέους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση όσο και την εβδομάδα, καθώς οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με επίκεντρο σήμερα τον ΟΤΕ (-1,5%), την Alpha (-0,9%) και την Πειραιώς (-0,4%), δεν επέτρεψαν την κατοχύρωση της περιοχής των 2.500 μονάδων, παρά τις ”φιλότιμες” προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Εν τούτοις, μια πιο προσεκτική ματιά στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ένα καλάθι περίπου 100 τίτλων που επιδεικνύουν τάση αυτονόμησης από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθ΄ όλη μάλιστα τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αυτό που προκαλεί ανησυχίες είναι η αποκόμιση κερδών στο πλήρες εύρος της αγοράς προς το κλείσιμο, κάτι που δείχνει ότι οι μακροχρόνια σκεπτόμενοι εκλείπουν σχεδόν ολοκληρωτικά από τη Σοφοκλέους, με τους traders να ”ικανοποιούνται” από κέρδη της τάξης του 5-7%. Το ότι επανεμφανίστηκαν κάποιοι αγοραστές κατά το τελευταίο πεντάλεπτο, με συνέπεια οι ανοδικοί τίτλοι να είναι περισσότεροι από τους πτωτικούς (160/137), δεν μπορεί να θεωρηθεί προπομπός περαιτέρω αυτονόμησης κατά τη Δευτέρα. Εξάλλου, με την πλειονότητα των τίτλων να μην εμφανίζει spread μεγαλύτερο του προαναφερόμενου, όχι μόνο ενδοσυνεδριακά αλλά και σε διαστήματα διημέρου ή και τριημέρου, δεν θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς ότι η Σοφοκλέους πλέει σε λιμνάζοντα ύδατα.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.488,87 μονάδες στο κλείσιμο, με απώλειες 0,25%, ενώ στους επιμέρους δείκτες αξιοσημείωτη υπήρξε η θετική κίνηση του Mid-40 και του FTSE Small Cap, που έκλεισαν με κέρδη 0,22% και 0,08% αντίστοιχα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο FTSE-20 κατέγραψε εκ νέου απώλειες, της τάξης του 0,32%.

Τέλος, η συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε οριακή αύξηση σε σχέση με χθες, ανερχόμενη στα 90 εκατ. ευρώ, χωρίς την παρουσία προσυμφωνημένων συναλλαγών άξιων αναφοράς, ενώ επίσης ούτε η εκκαθάριση των ΣΜΕ Φεβρουαρίου στο ΧΠΑ παρείχε ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθ’ ότι η πλειονότητα των επενδυτών επέλεξε τη μετακύλιση θέσεων στα ΣΜΕ Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v