ΧΑΑ: Απαξίωση και αρνητική ψυχολογία

Σε επιπλέον ρευστοποιήσεις στον FTSE 20 προχώρησαν εγχώριοι και αλλοδαποί θεσμικοί κατά τη σημερινή, απαξιωτική, συνεδρίαση. Βραχυπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης καθίστανται, πλέον, οι 2.500 μονάδες, ενώ ενισχύεται το ενδεχόμενο η αγορά να διολισθήσει περαιτέρω, λόγω αρνητικής ψυχολογίας.

Ιδιαιτέρως αρνητικά μηνύματα εξέπεμψε σήμερα η Σοφοκλέους, καθώς όχι μόνο δεν υπήρξαν σημάδια αντίδρασης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά άντ’ αυτού, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, εγχώρια και αλλοδαπά, προχώρησαν σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις, αναμένοντας ενδεχομένως επανάκτηση των θέσεων τους σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Επιπροσθέτως, η μικρή κεφαλαιοποίηση παρασύρθηκε σήμερα από την τάση των μετοχών του FTSE-20, με τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα να αποχωρούν εν μέσω αδιαφορίας του retail, το οποίο εμφανώς δεν πείθεται από τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η αδυναμία εύρεσης αγοραστή στην Ολυμπιακή Αεροπορία, πέρα από ”απόδειξη” για όσους πιστεύουν ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συναντήσει περαιτέρω δυσκολίες, αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό έρεισμα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς θα πρέπει να τεθούν εν αμφίβολω και ενδεχόμενες μελλοντικές κινήσεις στο μέτωπο της εμβάθυνσης των αποκρατικοποιήσεων, αφού η διάθεση για συμμετοχή σε τέτοια εγχειρήματα, από μέρους των θεσμικών χαρτοφυλακίων, φαίνεται να βρίσκεται στο ναδίρ αυτή την εποχή.

Υπό αυτή την έννοια, οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ (-1,3%) και τα ΕΛ.ΠΕ (-1,6%) δικαιολογούνται, όπως επίσης αποκτά ”λογική” η απροθυμία των ξένων θεσμικών να ασχοληθούν με μια αγορά που δεν τους προσφέρει καμία προοπτική επίτευξης κερδών, έστω και σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Σε αντίθεση, με το τζίρο να μην υπερβαίνει τα 100 εκ. ευρώ ούτε και σήμερα, η έλλειψη ”βάθους” καθιστά δυσχερή οποιαδήποτε λήψη και ρευστοποίηση intraday θέσεων, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των εγχώριων επενδυτών προσδοκά, όπως προαναφέραμε, σε ακόμη χαμηλότερες τιμές κτήσης.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2.500 μονάδων, και δη στις 2.461,01 μονάδες (-1,12%), αφενός καθιστά τις 2.500 μονάδες ως βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης, αφετέρου συνεπάγεται την ενίσχυση του ενδεχομένου η αγορά να διολισθήσει περαιτέρω, καθώς η ψυχολογία είναι εμφανώς αρνητική (negative sentiment).

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η μετοχή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες έκλεισε με κέρδη 146,54%, διακινώντας 1.262.775 τεμάχια, συνολικής αξίας 15,1 εκατ. ευρώ. Η ανώτερη τιμή ανήλθε στα 13,04 ευρώ, ενώ η κατώτατη στα 9,92 ευρώ με τιμή εισαγωγής τα 2,53 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v