Ελάχιστες οι προσδοκίες από την αγορά

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αναμένεται να κινηθεί σήμερα το ΧΑΑ, λόγω αναβλητικότητας στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και της ”υπόγειας κόντρας” όσον αφορά σε αντικαταστάσεις διοικήσεων σε τράπεζες και Οργανισμούς. Το ζητούμενο είναι η αυτονόμηση και άλλων μετοχών του MK 40 και η πορεία του Δείκτη πέριξ των 2.500 μονάδων.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεδομένης της.... αναβλητικότητας που παρατηρείται στο μέτωπο των πολυδιαφημισμένων, κάποτε, διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα πρέπει να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις από τη Σοφοκλέους.

Ελάχιστοι βέβαια περίμεναν ότι θα έχει επί της ουσίας θετική έκβαση η για πολλοστή φορά προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής και αυτό φάνηκε από τις ελάχιστες θέσεις που ορισμένοι ”τολμηροί” έσπευσαν να λάβουν την Πέμπτη στη μετοχή της Olympic Catering.

Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων η συγκεκριμένη μετοχή δικαιολογείται να είναι η μόνη που ενδεχομένως θα υποστεί κάποιες πιέσεις.

Το υπόλοιπο τμήμα της αγοράς παραμένει μεν θεατής στην ”υπόγεια κόντρα” που παίζεται στο παρασκήνιο του τραπεζικού κλάδου και αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον την επιβεβαίωση μακροπρόθεσμων στηρίξεων (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Alpha και λίγο χαμηλότερα της Εθνικής).

Οι ”υπόγειες κόντρες” αφορούν στη σχεδιαζόμενη από κάποιους αντικατάσταση με άνωθεν λύσεις διοικήσεων σε τράπεζες και Οργανισμούς. Είναι προφανές πως με ανάλογη φημολογία να ”σέρνεται” και συντηρείται μήνες τώρα για επικείμενες αλλαγές σε ΟΤΕ και Εθνική, οι δύο μετοχές –οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους- τραυματίζονται ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα.

Οι ξένοι θεσμικοί, οι διεθνείς ”παίκτες” και λιγότερο οι εγχώριοι παράγοντες είναι αυτοί που θα πρέπει εκ των πραγμάτων να ρυθμίσουν, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης δηλαδή, στις διοικήσεις που εκείνοι κρίνουν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ομίλων.

Με αυτά και με εκείνα ας σταματήσουν ορισμένοι ”μεγαλοσχήμονες” να μεμψιμοιρούν που εβδομάδες τώρα το παιχνίδι επικεντρώνεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ας αποδεχθούν ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς ξεχωρίζει πλέον την Ήρα από το στάρι και επιβραβεύει πλέον διοικήσεις εταιριών.

Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται συλλήβδην η αγορά ως... περιφέρεια και να μην αναγνωρίζονται οι φωτεινές εξαιρέσεις των Folli-Follie, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Άβακα αλλά και μικρότερης δυναμικότητας εταιριών που επιχειρούν να αυτονομηθούν.

Η αγορά θα ήταν καλύτερη εάν οι κατέχοντες της επέτρεπαν με τους νόμους που αυτή γνωρίζει και που την διέπουν. Από αυτή την άποψη η Σοφοκλέους καλά κρατεί και ας αποτελέσει πεδίο επενδυτικών επιλογών το τμήμα εκείνο που αν μη τι άλλο προσπαθεί.

Ειδικότερα για σήμερα το ζητούμενο θα ήταν ένα κλείσιμο του Δείκτη σε επίπεδα που να επιβεβαιώνει την απουσία πωλητών και στα blue chips πέριξ των 2.500 μονάδων και η αυτονόμηση και άλλων μετοχών από τους ΜΚ 40, SC80 και λοιπούς κλάδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v