Για νέο... ”σοκ” ετοιμάζεται η Σοφοκλέους

Μία ακόμη... περιπετειώδη συνεδρίαση φαίνεται ότι αναμένει η Σοφοκλέους. Το σχέδιο για την ”αγορά τριών ταχυτήτων”, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις του, αλλά κι από το υπαρκτό πρόβλημα εμπορευσιμότητας, μάλλον θα προκαλέσει σειρά αντιδράσεων.

Για νέο... ”σοκ” ετοιμάζεται η Σοφοκλέους
Γεγονός της ημέρας δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί το σχέδιο που επεξεργάζεται η διοίκηση του ΧΑΑ (όπως πρώτο αποκάλυψε χθες το βράδυ το euro2day.gr) για διαβάθμιση των εισηγμένων μετοχών σε τρεις διακριτές κατηγορίες.

Για μία ακόμη φορά οι αρχές έρχονται αντιμέτωπες με τα επίχειρα προηγούμενων επιλογών. Οι φρούδες ελπίδες για τζίρους των 300-400 δις. δρχ την ημέρα, οι εισαγωγές νέων εταιριών ”με το τσουβάλι” αλλά και τα δεινά της ίδιας της αγοράς, οδήγησαν στη σημερινή υπαρκτή κατάσταση.

Μετοχές μικρής αλλά και μεγάλης κεφαλαιοποίησης κινούνται μόνον κατά διαστήματα με συναλλαγές ελαχίστων τεμαχίων, ενώ ο τζίρος έχει γυρίσει σε επίπεδα 1997-98. (Ποιος θυμάται άραγε τις προσπάθειες που έγιναν παλαιότερα να επιμηκυνθεί... περαιτέρω η χρονική διάρκεια της συνεδρίασης;)

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η χρονική συγκυρία και η ταχύτητα με την οποία προωθείται κατά τις πληροφορίες το νέο μέτρο, είναι οι κατάλληλες.

Ο ρόλος του Ειδικού Διαπραγματευτή παραμένει ουσιαστικά αδιευκρίνιστος στην αγορά μας, ενώ για την θεσμοθέτησή του στην Κύρια και την Παράλληλη Αγορά φαίνεται ότι υπάρχουν αντιρρήσεις ακόμη και μέσα στους κόλπους των αρχών, ιδίως από τη πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Από την άλλη πλευρά, πόσο έτοιμοι είναι να δεχτούν την πλήρη περιθωριοποίηση των ”μικρών και μη εμπορεύσιμων” μετοχών οι επενδυτές και οι traders, όταν από αυτές ακριβώς τις μετοχές βγάζουν αυτό το διάστημα κάποια –επικίνδυνα έστω- κέρδη;

Πόσο έτοιμο είναι το ίδιο το χρηματοοικονομικό μας σύστημα να αντέξει το ”σοκ” που αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει ή άμεση προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου; Ιδίως εάν έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των αντοχών σε επιχειρήσεις που βαρύνονται ήδη από ανοίγματα σε μετοχοδάνεια ή άλλες ”πληγές”;

Τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρότατα τις αρχές, καθώς είναι σχεδόν δεδομένο ότι με τον τρόπο που προωθείται σήμερα το εγχείρημα οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και ποικίλες με πιθανές επιπτώσεις στα ίδια τα επίπεδα τιμών.

Γ.Παπ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v