Πτώση ελέω Κόκκαλη και διεθνών αγορών

Πτώση 1,74% (2.418,11 μονάδες) σημείωσε ο Γενικός Δείκτης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά Κόκκαλη, αλλά και το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ολα δείχνουν ότι η διολίσθηση θα συνεχιστεί, πλην όμως η σημερινή υπερβολή ίσως προκαλέσει μία αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Εάν η Αμερική πάσχει από ”Ενρονίτιδα”, η Σοφοκλέους κόλλησε σήμερα ”Ιντρακομίτιδα”, καθώς η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Προέδρου της Intracom, Σωκράτη Κόκκαλη, οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις και στους τρεις τίτλους όπου εμφανίζεται ως μεγαλομέτοχος.

Ειδικότερα, η Intracom απώλεσε 16,2%, η Ιντραλότ 9,5% και η Ιντρακάτ 11,2%, με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια - πρωτίστως του εξωτερικού - να λαμβάνουν αρνητικά ερείσματα ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με συνέπεια να γενικευτούν οι εντολές πώλησης στην ”ανοιχτή” αγορά (market selling orders).

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις και στο σύνολό των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση ενδεχομένως τη μετοχή του ΟΤΕ (αμετάβλητη), η οποία ”κρατήθηκε”, απόρροια της μερικής μεταστροφής κεφαλαίων προς αυτή, ενώ πιέσεις δέχθηκε και η Vodafone (πρώην Panafon).

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 1,74%, κλείνοντας στις 2.418,11 μονάδες, με μόλις 15 τίτλους να κλείνουν σε θετικό έδαφος και το τζίρο να ανέρχεται στα 154,5 εκ. ευρώ, απόρροια των μαζικών εντολών πώλησης στους τίτλους της Intracom (2,2 εκ. τεμάχια άλλαξαν χέρια).

Είναι εξαιρετικά δύσκολό να προβλέψει κανείς τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς, παρά το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως το ασφαλές σενάριο κάνει λόγο για περαιτέρω διολίσθηση αγοράς και Δείκτη. Εν τούτοις, ενδεχομένως λόγω της υπερβολής που έλαβαν σήμερα οι ρευστοποιήσεις, δεν θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς ότι μια αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα είναι πλέον εφικτή, εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αυτό που γίνεται προφανές είναι ότι οι οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επανέρχονται στο προσκήνιο, με αρνητικό όμως αντίκτυπο, σε μια εποχή που ούτως ή άλλος χαρακτηρίζεται από πιέσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v