Αρνητικό σερί 16 συνεδριάσεων στη Σοφοκλέους

Περίοδο παρατεταμένης κρίσης αποδεικνύουν οι 16 σερί πτωτικές συνεδριάσεις στο ΧΑΑ, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει τη διολίσθηση προς τις 2.000 μονάδες, καθώς η αρνητική ψυχολογία καλά κρατεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι 299 μετοχές έκλεισαν με πτώση και μόνον 32 σημείωσαν κέρδη, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ο Γ.Δ. απώλεσε 5,51%.

Στις 16 ανέρχονται πλέον οι σερί πτωτικές συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους (εάν εξαιρεθεί η μία όπου ο Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,01%), δίνοντας την εντύπωση ότι η αγορά πλέον διανύει περίοδο παρατεταμένης κρίσης, απόρροια των όσων διαδραματίζονται στο δικαστικό, πολιτικό και οικονομικό μέτωπο. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,51%, o FTSE 20 ακολούθησε με απώλειες 5,31%, ενώ ο Mid 40 υποχώρησε σε ποσοστό 6,45%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων επισημαίνουν ότι ερείσματα για τοποθετήσεις δεν υπάρχουν, καθώς η τεχνική εικόνα της αγοράς περνάει σε δεύτερη ”μοίρα”, αφού ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το ΧΑΑ είναι η ψυχολογία.

Με τις 2.000 μονάδες να προβάλλονται ευρέως πλέον ως ένα πλήρως ”εφικτό” επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε - με σχετική ταχύτητα - να διολισθήσει η αγορά, οι όποιοι υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν τις νέες χαμηλότερες τιμές κτήσης, αφού το προσδοκώμενο trading range θέτεται στη ζώνη των 2.000-2.200 μονάδων, ήτοι τη περιοχή συσσώρευσης κατά τη προηγούμενη έντονη διόρθωση της αγοράς στα μέσα του περασμένου έτους.

Ιδιαίτερες ανησυχίες θα πρέπει επίσης να προκαλέσει το γεγονός, ότι η Περιφέρεια υποχώρησε σήμερα ”ατάκτως”, με το κλαδικό δείκτη (FTSE Small Cap) να ζημιώνεται σε ποσοστό 2,22%, ενώ ούτε η υψηλή κεφαλαιοποίηση μπόρεσε να αντισταθεί, απόρροια των νέων εντονότατων πιέσεων στην Intracom (-6,71%).

Λόγος για συσσώρευση δυνάμεων δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που οι απώλειες του Δείκτη ανήλθαν στο 1,78% (κλείσιμο στις 2.351,66 μονάδες), δίνοντας την εντύπωση ότι όσο δεν αλλάζει κάτι, τόσο θα επιταχύνεται η διολίσθηση.

Εν αναμονή περαιτέρω πιέσεων λοιπόν, αφού ελλείψει ειδήσεων και εξελίξεων ικανών να μεταβάλουν τη ψυχολογία, θα πρέπει, δυστυχώς, να φανούμε υπέρ του δέοντος συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας.

Και εάν προ εξαμήνου η αγορά μπορούσε να προσδοκά σε επιτυχής έκβαση των αποκρατικοποιήσεων, η τάση των ΕΛΠΕ (-2%) και της ΔΕΗ (-1,9%) αποδεικνύει με το πλέον καταφατικό τρόπο, ότι εμπιστοσύνη στις μετοχοποιημένες ΔΕΚΟ δεν υπάρχει, όσο δεν συντελείται καμία πρόοδος στο μέτωπο αυτό.

Οσον αφορά στα πακέτα τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι: Μπαλάφας (164.000 τεμάχια στην τιμή των 3,66 ευρώ), ΟΤΕ (52.015 τεμάχια στην τιμή των 17,02 ευρώ), Εγνατία (κ) (170.500 τεμάχια στην τιμή των 3,52 ευρώ) και ΔΕΗ (129.550 τεμάχια στην τιμή των 12,64 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v