Θα αντιδράσουν χαμηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση;

Η αντίδραση της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπως και η συμπεριφορά της αγοράς παραγώγων θα είναι καθοριστικές για τη σημερινή συνεδρίαση. Εθνική, Εμπορική και Alpha μπορούν να σηκώσουν το βάρος του FTSE 20, ενώ για τη μετοχή του ΟΤΕ θεωρείται ότι οι ρευστοποιήσεις ολοκληρώνονται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χρήσιμες για της εξαγωγή συμπερασμάτων οι τελευταίες συνεδριάσεις. Αφενός μεν επιβεβαιώθηκε πως με το στοιχειώδη συντονισμό μπορεί να μπει ένα τέρμα στην συνολικότερη, αδικαιολόγητη απαξίωση της αγοράς, αφετέρου αναδεικνύεται η ευπάθεια της και το ευάλωτο κλάδων, εταιριών που θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις.

Δεδομένου του χαμηλού τζίρου, της ελκυστικής κεφαλαιοποίησης αρκετών εταιριών του FTSE 20, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω μερίσματος συγκεκριμένων τραπεζών και η εκτόνωση των πιέσεων στην Ιντρακόμ, η όποια προσπάθεια αντίδρασης είναι και σχετικά εύκολη και βεβαίως περιορισμένου – τηρουμένων των αναλογιών – κόστους.



Συγκεκριμένα, δυο τρία τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία στελεχών της Εθνικής και ένα μεγάλο μέρος της αγοράς σημαδεύτηκε χθες από επιτυχημένες προσπάθεις σταθεροποίησης. Το μήνυμα βέβαια είχαν λάβει και ορισμένα επενδυτικά σχήματα με προφανή τα αποτελέσματα της επαναδραστηριοποίησης τους.

Ετσι για σήμερα, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς η μετοχή της Εθνικής, με τη συνδρομή των Εμπορικής και Αlpha μπορεί να συντηρήσει τον FTSE 20 ίσως και σε υψηλότερα επίπεδα.



Για τη μετοχή του ΟΤΕ, θεωρείται ότι οι ρευστοποιήσεις, μετά την πρόταση της UBS, κυρίως ξένων ολοκληρώνονται. Σε ότι αφορά στην ευπάθεια της αγοράς, η ευκολία που υποχώρησε χθες η μετοχή της Καθημερινής, με αυξημένο μάλιστα τζίρο, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Καλό θα ήταν, ειδικά για σήμερα που η αγορά χρειάζεται μια δεύτερη και ισχυρότερη αντίδραση, να περιοριστούν οι ανοιχτές θέσεις στα παράγωγα, αγορά όπου οι συναλλαγές έχουν ενισχυθεί και πάλι σε βαθμό που θα μπορούσε να προκαλέσει στρέβλωση στην αγορά μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v