Διστακτικές κινήσεις λόγω αβεβαιότητας

Στη σκιά του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό, αλλά και των δικαστικών περιπλοκών που επηρεάζουν την αγορά, θα κινηθεί η Σοφοκλέους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παρακολουθήσει τα εταιρικά αποτελέσματα του 2001.

Διστακτικές κινήσεις λόγω αβεβαιότητας
Για μία ακόμη φορά, οι χρηματιστηριακές αρχές καθώς και εισηγμένες εταιρίες, εμφανίζονται να εμπλέκονται σε έρευνα της δικαιοσύνης, ενω το κλίμα σε πολιτικό επίπεδο ολοένα και γίνεται πιό σύνθετο.

Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που προκαλεί η έκρυθμη αυτή κατάσταση στην οικονομία, έρχονται όχι μόνο από τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και από μία μερίδα πιo ψύχραιμων πολιτικών.

Η χθεσινή δήλωση Χριστοδουλάκη, οτι η οικονομία δεν πρέπει να γίνει εξιλαστήριο θύμα ( μιας αντιπαράθεσης ”κορυφαίων” πολιτικών και άλλων συμφερόντων) μάλλον αποτυπώνει την αγωνία του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού, που γνωρίζει οτι σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική οργανισμών, επενδυτικών οίκων και κοινοτικών οργάνων για τα όσα συμβαίνουν αλλά και για τα όσα ΔΕΝ συμβαίνουν στη χώρα μας.

Στο μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2001, η ουσία φαίνεται να αφορά όχι το ποιές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν αυξημένα κέρδη σε σχέση με το 2000, αλλά στο ποιές θα εμφανίσουν μικρότερη μείωση.

Σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται δεδομένο οτι η πλειονότητα των εισηγμένων θα παρουσιάσει μείωση κερδοφορίας, με εξαιρέσεις οι οποίες όμως δεν αρκούν για να προσφέρουν στηρίγματα στην αγορά.

Σήμερα τη σκυτάλη λαμβάνουν δύο μεγάλες εταιρίες η Εθνική και η Τιτάν. Για τη πρώτη, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της κερδοφορίας σε ενοποιημένο επίπεδο κατα 30% - 33% ενω για τη δεύτερη ελπίζεται οτι θα είναι μία από τις ”θετικές εκπλήξεις” της Σοφοκλέους, σε επίπεδο Blue Chip.

Σύμφωνα τέλος με την τεχνική ανάλυση στα επίπεδα των 2.300-2.350 μονάδων, υπάρχει στήριξη της αγοράς ( η χθεσινή συνεδρίαση θεωρείται ”απόδειξη”), χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μπορεί να αποκλεισθεί περαιτέρω διολίσθηση, ιδίως στη περίπτωση που η αγορά δεν καταφέρει να κινηθεί έστω και ελάχιστα ανοδικά.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v