Οι προϋποθέσεις για νέα ανοδική κίνηση

Θετικό το χθεσινό δείγμα γραφής της Σοφοκλέους, αλλά χρειάζονται ακόμη μια ή δύο θετικές συνεδριάσεις ώστε η βραχυπρόθεσμη άνοδος να μετατραπεί σε μεσοπρόθεσμη. Ζητούμενο για σήμερα η κίνηση προς τις 2450-2480 μονάδες με τη συνδρομή εγχώριων και ξένων θεσμικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικό ήταν και το δεύτερο, χθεσινό, δείγμα γραφής, με την αγορά βεβαίως να χρειάζεται τουλάχιστον μια ή και δύο επιπλέον παρατηρήσεις (συνεδριάσεις) προκειμένου να διαμορφωθεί η όποια τάση.

Στην περίπτωση που η αγορά κινηθεί προς τις 2.480 μονάδες με αύξηση συναλλαγών και με αιχμή εταιρίες που παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα χρήσεως 2001, ενδέχεται η βραχυπρόθεσμη άνοδος να μετεξελιχθεί σε μεσοπρόθεσμη. Σε αυτή την περίπτωση, ζητούμενη είναι η υπέρβαση των 2.510 μονάδων με τη συνδρομή βεβαίως εγχώριων θεσμικών και πιθανότατα την επαναδραστηριοποίηση ορισμένων ξένων, που θεωρούν ελκυστικές τις κεφαλαιοποιήσεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Για να σημειωθεί σήμερα ένα ακόμα βήμα μπροστά θα πρέπει ισχυροί παίκτες της αγοράς Παραγώγων, που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν με συμβόλαια ”πωλήσεων” να κλείσουν και τις τελευταίες εναπομείνασες θέσεις τους μεταφέροντάς τις σε συμβόλαια αγοραστών, ειδικότερα στον FTSE 20.

Έχει αναφερθεί και τις προηγούμενες ημέρες πως πρώτη περιοχή τοποθέτησής τους σε long συμβόλαια αποτελούσαν οι 1.280 μονάδες, και έσχατη επιλογή – στήριξης οι 1.250 μονάδες. Μεγάλο μέρος των θέσεων έχει μετακυληθεί από την προηγούμενη Παρασκευή – Δευτέρα, από τις 1.280 μονάδες (FTSE 20) αλλά απέμενε μέχρι και σήμερα το πρωί ένα περίπου 20% ακάλυπτο.

Στα θετικά των ημερών πέραν των περιφερειακών κινήσεων σε ΕΛΠΕ, ΕΤΒΑ, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκετών υγιών επιχειρήσεων κυρίως όμως η πιθανολογούμενη ανανέωση της θητείας της διοικήσεως της Εθνικής.

Μπορούν ενδεχομένως τώρα, όσοι φερέλπιδες επεργάζονταν τους τελευταίους μήνες σχέδια αντικατάστασης της διοικήσεως, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε μια ούτως ή άλλως ευπαθή αγορά, με εύθραυστη ισορροπία.

Τη στιγμή μάλιστα που ήταν δεδηλωμένη η αντίθετη γνώμη της πλειονότητας των διοικήσεων ταμείων, εγχώριων θεσμικών και κυρίως ξένων διαχειριστών. Η αγορά χρειάζεται την ανανέωση της θητείας της νυν διοικήσεως του Ομίλου Εθνικής και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v