Βαρίδι για τo XAA τα εταιρικά αποτελέσματα

Το μπαράζ των εταιρικών ανακοινώσεων και κυρίως οι ισολογισμοί των εταιριών που δημοσιεύονται στις εφημερίδες, και που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτυπώνουν δυσάρεστες εξελίξεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αποτελούν τον κύριο μοχλό των ισχυρών πιέσεων στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακραίες υποχωρήσεις με δυσανάλογες συναλλαγές, παραπέμπουν σε περιβάλλον ”γενικευμένων πωλήσεων”. Με κύρια αφορμή (που εν πολλοίς αποτελούν και τα αίτια του προβλήματος), τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εισηγμένων αφήνεται σε χαμηλότερα επίπεδα η αγορά.

Πράγματι οι λίγες μετοχές που καταφέρνουν και αντιδρούν, κατά γενική εκτίμηση, παραπέμπουν σε ισολογισμούς εταιριών υγιών και ”αναγνώσιμες” χωρίς πολλά ψιλά γράμματα. Εύλογα τα ερωτήματα προκαλεί όμως η χωρίς μέτρο πίεση και μεγάλη υποχώρηση που εμφανίζουν οι μετοχές για παράδειγμα της Εμπορικής και Πειραιώς, και ορισμένων άλλων της αυτής κατηγορίας.

Στον αντίποδα η μετοχή του Κέκροπα, αντιδρά τόσο για πραγματικούς οικονομικούς λόγους, όσο και για επιμέρους που δικαστικά δικαιώνουν την εταιρεία στη διαμάχη της με το Δημόσιο. Οι συναλλαγές στα 62 εκατ. ευρώ (13:15) ναι μεν είναι περισσότερες των χθεσινών δεν είναι όμως αρκετές για να ”πείσουν” σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών.

Για τη συνέχεια, χωρίς να αναμένονται τουλάχιστον για σήμερα θεαματικές ανατροπές, καθίσταται προφανές πως μετοχές που κινούνται θετικά, τίτλοι που υποχωρούν οριακά με χαμηλές συναλλαγές, μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, να αποτελούν το μοχλό αντίδρασης που τεχνικά δικαιολογείται από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά δεικτών και μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v