Στηρίγματα αντίδρασης ”ψάχνει” η Σοφοκλέους

Συντονισμένες αγορές σε ”βαριά χαρτιά” στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου σταθεροποίησαν την αγορά πάνω από την περιοχή των 2.310 μονάδων.Μετά από 4 συνεχείς πτωτικές εβδομάδες, ο Γ.Δ. κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,61%, ενώ στο σύνολο του Φεβρουαρίου οι απώλειες ανήλθαν στο 10,16%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η καταγραφή διπλού ”χαμηλού” στις 2.310 μονάδες, τη δεύτερη φορά έπειτα από έντονες πιέσεις λόγω ρευστοποιήσεων σε blue chips, ισχυροποιεί τη συγκεκριμένη περιοχή σαν σημείο στήριξης της αγοράς,μετα από μία πτώση της ταξεως του 10% μεσα στο Φεβρουάριο.

Η αντίδραση της Παρασκευής, της πρώτης συνεδρίασης ενός νέου μήνα, πραγματοποιήθηκε με συντονισμένες αγορές τόσο σε Εθνική, Alpha όσο και σε ΟΤΕ, Ιntracom, Cosmote και ορισμένους ακόμη τίτλους. Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για την αγορά εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, διαμορφώνεται η εκτίμηση πως ίσως εξισορροπούνται και πάλι οι τάσεις στον επιχειρηματικό χώρο.

Αυτό δικαιολογεί και τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, όπως την ”επαναφορά” της Intracom, αλλά και το 18% της Axon, που θεωρείται από την αγορά οτι θα ευνοηθούν από τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως άλλωστε και η ΜΕΤΚΑ.

Εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας απορροφηθεί η προσφορά στην Εμπορική, μετοχή που δεν έχει πλέον σημαντικά περιθώρια υποχώρησης, εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότεροι θεσμικοί διαχειριστές, οι οποίοι σχεδιάζουν να επανατοποθετηθούν στην αγορά, εφόσον διαπιστώσουν οτι τα περιθώρια αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα είναι περιορισμένα.

Οι πιο διορατικοί βέβαια ξεκίνησαν από την Πέμπτη τις αγορές τους, ενώ ορισμένοι στρέφονται προς μετοχές εταιριών με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση που ενδυναμωθεί η τάση, η πρώτη περιοχή μεσοπρόθεσμης αντίστασης που θα δοκιμαστεί είναι οι 2.420 – 2.430 μονάδες. Για τη συνέχεια θα επανεξεταστούν, βραχυπρόθεσμες παράμετροι, συναλλαγές και διαθέσεις θεσμικών επενδυτών.

Θα πρέπει πάντως να καταγραφεί και η άποψη αρκετών αναλυτών που θεωρούν την άνοδο της Παρασκευής, ως βραχυχρόνια αντίδραση και όχι ως δείγμα σταθεροποίησης ή άλλαγής της τάσης, ενω σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει έντονη επιρροή από εξωγενείς παράγοντες, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί στο γενικότερο σκηνικό.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v