Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... Enronίτιδα χτυπάει τώρα τη Σοφοκλέους

Εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία της αγοράς,(σαφώς κάτω των 2300 μονάδων) αλλά και πολύ σκληρά σχόλια για συγκεκριμένες εισηγμένες εταιρίες, όπως η Εμπορική και η Folli-Follie, που θεωρούνται blue chip, εκφράζονται από αναλυτές, με αφορμή την ”έλλειψη διαφάνειας” και τα άσχημα αποτελέσματα.

Η... Enronίτιδα χτυπάει τώρα τη Σοφοκλέους
Πραγματικό χαστούκι για τη Σοφοκλέους και την αξιoπιστία της αποτελούν τα σχόλια ξένων κυρίως αναλυτών, που επικαλείται το έγκυρο διεθνές πρακτορείο Dow Jones Νewswires, μέσω του γραφείου του στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένες είναι οι αναφορές στην Εμπορική Τράπεζα και τη Folli-Follie, καθώς οι εταιρίες αυτές κατηγορούνται ανοιχτά για ”έλλειψη διαφάνειας” ή και για ”ελλειπή επικοινωνία” με τους αναλυτές.

Αλλά και συνολικά τα σχόλια είναι εξαιρετικά επικριτικά. Σε τηλεγράφημα του ίδιου πρακτορείου επισημαίνεται ότι μόνο ”μία φούχτα” εταιρίες κατάφεραν να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα και σημειώνεται γενικώς η έλλειψη διαφάνειας και επικοινωνίας, από την πλευρά των ελληνικών εταιριών.

Ταυτόχρονα, διατυπώνονται εκτιμήσεις για ”βαθιά διόρθωση” με αφετηρία τα τεχνικά αλλά και τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. ”Οι τράπεζες θα υποφέρουν περισσότερο, καθώς απογοήτευσαν περισσότερο”, ενώ στήριξη της αγοράς θα εμφανισθεί κάτω των 2.300 μονάδων, καταλήγει το σχόλιο.

Είναι γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης, τόσο η Εμπoρική (πτώση -7,43%) όσο και η Πειραιώς (-8,6%) έγιναν αντικείμενο μαζικών ρευστοποιήσεων από το εξωτερικό.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τη Folli-Follie, που κατέγραψε απώλειες -11,77%. Η εταιρία ”κατηγορείται” από τους αναλυτές ότι δημιούργησε προσδοκίες τις οποίες δεν επαλήθευσε, παρ’ ότι τα αποτελέσματά της είναι καλύτερα από αυτά του 2000.

Ωστόσο, σήμερα υποστήριξε ότι η μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων οφείλεται εν μέρει στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε κάποια αξιοσημείωτη επίδραση απο την τραγωδία της Ν. Υόρκης.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς κατώτερα των προσδοκιών, ενώ η διαφορά αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές σε αύξηση των λειτουργικών δαπανών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά την Εμπορική, στα σχόλια γίνεται λόγος για ”σκληρή τιμωρία από τους επενδυτές”, όχι μόνο για τη μείωση της κερδοφορίας, αλλά και ”για την έλλειψη διαφάνειας και επικοινωνίας”. Η κερδοφορία εκτιμάται (από την ίδια την Εμπορική) ότι θα υποστεί μείωση της τάξεως του 23%, αφού η τράπεζα δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη επίσημα στοιχεία (αναμένονται το Σάββατο 2 Μαρτίου) παρ’ ότι η προθεσμία ήταν έως την 28η Φεβρουαρίου.

Επ’ ευκαιρία αυτών σχολίων, στελέχη της αγοράς, με τα οποία επικοινώνησε το euro2day.gr παρατήρησαν ότι η έκρυθμη κατάσταση που φαίνεται να επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, εξαιτίας και των εξελίξεων στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, σαφώς και ενθαρρύνει είτε κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας είτε και ”αποχωρήσεις” ξένων κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα όμως επισήμαναν ότι κατόπιν όσων συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, με την Enron και άλλα μικρότερου βεληνεκούς ”σκάνδαλα”, η ευαισθησία των ξένων αναλυτών σε θέματα διαφάνειας και ”λογιστικών χειρισμών” θα είναι εφεξής εξαιρετικά αυξημένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v