Παρασκηνιακές ”διεργασίες” και Σοφοκλέους

Από τη συμπεριφορά μετοχών όπως ο ΟΤΕ -κυρίως- αλλά και η Εθνική, η Alpha και η Panafon, θα εξαρτηθεί εάν σήμερα η αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε καλό κλίμα πετυχαίνοντας ένα πέμπτο συνεχόμενο ”κλείσιμο” με τον Δείκτη να κινείται προς τις 2.500 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην τουλάχιστον άκομψη ”μη κάλυψη” της διοίκησης του Οργανισμού από τον ΥΠΕΘΟ, αποδίδουν θεσμικοί παράγοντες τις έντονες χθεσινές ρευστοποιήσεις και τη σημαντική υποχώρηση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ.

Κυρίως οι ξένοι φρόντισαν να στείλουν ένα μήνυμα προς την αρμόδια ηγεσία ότι είναι αντίθετοι σε άνωθεν αντικαταστάσεις διοικήσεων –κυρίως πολιτικών αποχρώσεων- πόσο μάλλον σε έναν τόσο ευαίσθητο, νευραλγικό για τα στρατηγικά επενδυτικά τους σχέδια, όπως είναι ο ΟΤΕ και οι θυγατρικές του. Ανάλογο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί πρόσφατα και με αφορμή την μεθοδευόμενη από ορισμένους αντικατάσταση της διοίκησης στον Όμιλο της Εθνικής.

Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος τόσο της βραχυπρόθεσμης τάσης όσο και του κλίματος σχετίζεται με τις παρασκηνιακές εξελίξεις που κυοφορούνται με αφορμή την επικείμενη γενική συνέλευση του ΟΤΕ. Το μόνο που είναι σαφές, από την πλευρά των ξένων, είναι πως εάν η κυβέρνηση επιθυμεί ξένα επενδυτικά κεφάλαια, θα πρέπει περισσότερο να πράττει και λιγότερο να... διορίζει.

Δεδομένου ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν καλή, η τέταρτη κατά σειρά με ”κλείσιμο” του Δείκτη υψηλότερα των 2.400 μονάδων, με την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφουν κέρδη, και σήμερα η τάση θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του ΟΤΕ και την αντίρροπη ενδεχομένως τάση που διαμορφώνεται από την πλευρά των –κυρίως- Εθνικής, Alpha και λιγότερο Panafon, όπως συνέβη και χθες.

Τεχνικά η αγορά χρειάζεται ένα πέμπτο συνεχόμενο κλείσιμο, αν είναι δυνατόν έστω και οριακά υψηλότερα από χθες, και με συναλλαγές όχι λιγότερες των 115 – 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η αγορά ενδέχεται να κινηθεί προς τις 2.500 μονάδες θέτοντας ως επόμενο στόχο την προσέγγιση των 2.530 μονάδων.

Μετοχές ”σηματωροί” για σήμερα εκτός των ΟΤΕ, Εθνικής, οι Alpha, Panafon και λιγότερο Cosmote και από την χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση οι Rilken, ΝΕΧΑΝS, Παπαστράτος και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v