Παραμένει ευάλωτη η αγορά

Λίγο οι νέες εισαγγελικές έρευνες, λίγο το έντονο παρασκήνιο για την εκλογή της διοίκησης στον ΟΤΕ, φαίνεται πως ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν το κλίμα στη Σοφοκλέους και να επαναφέρουν την αγορά κάτω από τις 2.400 μονάδες, αλλά και 315 μετοχές σε αρνητικό πρόσημο.

Επιβεβαιώθηκε σήμερα πόσο ”ευάλωτη” είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε έντονες διακυμάνσεις και πισωγυρίσματα, καθ’ ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΤΕ, και δη η σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια εναυσμάτων προκειμένου ο Δείκτης να αναρριχηθεί προς το επίπεδο των 2.500 μονάδων συνέβαλε καταλυτικά στη σημερινή εικόνα της Σοφοκλέους, με την πλειονότητα των θεσμικών χαρτοφυλακίων να προχωρά σε σημαντικά κλεισίματα θέσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει εκτενής αναφορά και στα δρώμενα στο παγκόσμιο στερέωμα, αφού η κλιμακούμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., η οποία τείνει να λάβει το χαρακτήρα ενός άτυπου ”εμπορικού πολέμου”, οδήγησε σήμερα σε έντονη διόρθωση και τις ευρωαγορές, αφού επικρατεί ο φόβος ότι ενδεχόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα ”περάσει” στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς αυτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση της εύρεσης αγορών προς διοχέτευση των προϊόντων τους, εν μέσω ενός γενικότερου κλίματος ”προστατευτισμού” που ανατέλλει στον ορίζοντα.

Συνυπολογίζοντας και τις εγχώριες ”τριβές” στο μέτωπο του ΟΤΕ (-2,8%), οι οποίες επικεντρώνονται στη σύνθεση του νέου Δ.Σ. που θα προκύψει αύριο και δη το κατά πόσον αυτό θα τύχει αναγνώρισης από τους θεσμικούς επενδυτές και δη τους αλλοδαπούς, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2.400 μονάδων (2.386,99 μονάδες, -2,02%) συντελέστηκε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, δεδομένου ότι το trading range παραμένει στο εύρος 2.350-2.450.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πέρα της αποκόμισης βραχυχρόνιων κερδών στο σύνολό των τηλεπικοινωνιακών τίτλων (Cosmote –4,1%, Panafon –2%), η τάση της υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσε το ”μήνυμα” της διάθεσης επιστροφής στο κατώτερο σημείο του εύρους διακύμανσης 2.350-2.450, ήτοι δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα να δούμε μια εκ νέου επιχείρηση δημιουργίας βάσης στις 2.350.

Εξάλλου ο τζίρος των 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων, θεωρείται ενδεικτικός της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ πρέπει να τονιστεί παράλληλα η πλήρης αδυναμία αυτονόμησης της Περιφέρειας, με μόλις 28 μετοχές να καταγράφουν κέρδη στο κλείσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v