Η Σοφοκλέους δεν κινείται με... εντυπώσεις

Η αδυναμία των τραπεζών, αλλά και η αδιαφορία του επενδυτικού κοινού συνεχίζουν να επηρεάζουν τη Σοφοκλέους. Η έλλειψη πραγματικά ”θετικών” ειδήσεων καθίσταται φανερή, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Η Σοφοκλέους δεν κινείται με... εντυπώσεις
Η αδιαφορία του επενδυτικού κοινού παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό μιας αγοράς που μαστίζεται από τη φημολογία, τη ”διαπλοκολογία”, αλλά και από την έλλειψη θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων στον τραπεζικό τομέα και όχι μόνον.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2001, όπως άλλωστε και για τις αρχές του 2002, εξηγούν το... αυτονόητο. Η διεθνής αβεβαιότητα επηρέασε και την ελληνική οικονομία (παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου), ενώ οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αρχίζουν και περιορίζονται, επηρεαζόμενες ίσως και από την ανησυχία για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Σε θεσμικό επίπεδο, η ηγεσία του ΧΑΑ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού τυχόν υιοθέτηση σκληρών μέτρων, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ενδέχεται να προκαλέσει νέο πλήγμα στην ”ψυχολογία” της αγοράς. Θυμίζουμε για σήμερα τις πληροφορίες κατά τις οποίες ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση σε καθεστώς επιτήρησης κάποιων, ολιγάριθμων, εταιριών.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά είναι σίγουρο ότι επηρεάζεται από την πολυεπίπεδη ”ανασφάλεια” της κυβέρνησης. Μια ανασφάλεια που εκφράζεται καταρχάς στο ασφαλιστικό (όπου επιτυγχάνονται μεν συμφωνίες με τις παραγωγικές τάξεις, αλλά προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το αν οι συμφωνίες αυτές οδηγούν όντως στη μεταρύθμιση -και άρα τη σωτηρία- του ασφαλιστικού συστήματος και με ποιο κόστος για τα οικονομικά του Δημοσίου).

Ετσι οι αλλαγές που επέρχονται σε τομείς-κλειδιά, όπως για παράδειγμα η αλλαγή ηγεσίας του ΟΤΕ, αποκτούν περισσότερο ”σημειολογικό” και ”πολιτικό” βάρος, παρά ουσιαστικό (χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για τις δυνατότητες των προσώπων που εξελέγησαν στη διοίκηση του Οργανισμού).

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί μιλούν για νέα εποχή στη διοίκηση του Οργανισμού, γνωρίζοντας ότι όλοι όσοι εκλέχθηκαν -ανεξαιρέτως- προτάθηκαν (και) από το Δημόσιο, ή εν πάση περιπτώσει προέκυψαν από μια συνέλευση στην οποία κυριάρχησε το Δημόσιο και οι εκπρόσωποι τριών υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών.

Σε τεχνικό επίπεδο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Σοφοκλέους βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο, καθώς η τάση των ημερών παραμένει αδιευκρίνιστη ενώ η ψυχολογία (και η... φημολογία) επικρατούν συστηματικά της όποιας ορθολογικής συμπεριφοράς.

Πάντως πολλοί αναλυτές προσαρμόζουν προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις τους για πιθανή άνοδο της αγοράς στο αμέσως επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας την αδυναμία της να κινηθεί με ισχύ άνω των 2.400 μονάδων.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v