Παραπλανητική (;) διόρθωση στο ΧΑ

Ξεγελά με τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά του ο ΟΤΕ κρατώντας χαμηλότερα την αγορά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πραγματικοί αγοραστές σε τιμές στα 11,5 ευρώ αλλά και υψηλότερα για τη μετοχή του Οργανισμού. Δικαιολογείται καλύτερη χρηματιστηριακή πορεία, με βάση την έκθεση της Π&Κ, για τις Eurobank και Alpha. Στο συν οι δύο Κλωνατέξ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πονηρή μέχρι στιγμής η εικόνα της αγοράς, με τον δείκτη να ακολουθεί αντίθετη από την τεχνικά αναμενόμενη κίνηση. Έτσι, αντί για την υπερβαση των 2.200 μονάδων, οδηγούμεθα, κυρίως μέσω του ΟΤΕ, προς τις 2.180.

Χαρακτηρίζουμε ”πονηρή” την τεχνητή διόρθωση, καθώς γνωρίζουμε ότι στον ΟΤΕ υπάρχουν εντολές αγοράς και πέραν των 11,5 ευρώ. Μέχρι στιγμής όμως αφήνεται να διολισθήσει παρασύροντας και το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα.

Οι συναλλαγές των περίπου 40 εκατ. ευρώ (γύρω στις 11:54) επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι συναλλαγές, δηλαδή πωλήσεις και αγορές, γίνονται σε κάθε μικρή διόρθωση του Γενικού Δείκτη.

Μέχρι στιγμής η αντίδραση των τραπεζών δεν είναι η ανάλογη, αναμενόμενη, αφού Eurobank και Alpha κινούνται μέχρι στιγμής με μικρά μόνο κέρδη. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, ο πήχης που τίθεται τόσο στη Eurobank όσο και στην Alpha δικαιολογεί κάτι καλύτερο.

Μουδιασμένη όμως εμφανίζεται και σε μεγάλο της τμήμα η αγορά, εξαιρούμενης της αντίδρασης των Κλωνατέξ, Interfish, ΕΣΧΑ, Hitech, ΕΧΑΕ και ορισμένων μετοχών που αυτή την περίοδο κινούνται και με τη συνδρομή... επενδυτικών σχημάτων.

Η τιμή της Κλωνατέξ κυμαίνεται στα 5,26 ευρώ και στα 4,66 η προνομιούχος, ενώ υποχωρεί προς τα 5,98 η μετοχή της Lantec. Παρόλα αυτά για τη συνέχεια και με την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιηθούν οι πραγματικοί αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ, θα πρέπει να περιμένουμε κατ αρχήν μία αντίδραση προς τις 2.190 μονάδες, και στην περίπτωση που ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για Eurobank, Alpha, περαιτέρω βελτίωση προς τις 2.200.

Σημείωση: Η αναφορά γίνεται αποκλειστικά και μόνο επειδή αφορά στην εισγημένη στο ΧΑ, Εθνική, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ”Παρόν της Κυριακής” φαίνεται να έγινε παρέμβαση, να ασκήθηκαν πιέσεις στη διοίκηση της Εθνικής, προκειμένου να μην σταματήσει τη μισθοδοσία από την τράπεζα της νυν υπερνομάρχου Αττικής.

Επειδή το δημοσίευμα αφορά σε εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία, κάνοντας μάλιστα λόγο για έντονες πιέσεις που απέδωσαν παρά την αρχικά ισχυρή αντίδραση της διοίκησης, η αγορά θα ήθελε κάποια απάντηση, και για λόγους χρηματιστηριακής τάξης αλλά και ηθικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v