Επίκειται δοκιμή των 2.240 μονάδων

Η παραλαβή - με επάξιο τρόπο- της σκυτάλης από τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η οποία κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 8,4%, σηματοδότησε τη νέα ανοδική κίνηση της αγοράς και επέτρεψε στις τράπεζες ν’... αναπαυθούν. Κρίσιμοι παράμετροι οι διεθνείς αγορές, ο τζίρος, το εξάμηνο των Alpha - Eurobank και η συμπεριφορά του... πάγκου των blue chips.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θεωρώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο την σταθεροποίηση ή τη συνέχιση της μικρής διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων, θα λέγαμε ότι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ερχόμενη εβδομάδα για τη Σοφοκλέους.

Η καταγραφή μιας ακόμη υψηλής τιμής, τέταρτη στη σειρά την προηγούμενη εβδομάδα, φανερώνει τόσο τη δυναμική της αγοράς όσο και τις δυνατότητες των ενεργών παικτών.

Σημειώστε ότι τα εβδομαδιαία κέρδη για το Γ.Δ. ανέρχονται στο 5,36%, ενώ για τον FT 20 στο 4,53%, τον Mid 40 στο 8,40% και για τον Small Cap 80 στο 7,14%. Μάλιστα σε μηνιαία βάση (Ιούλιος) ο Γενικός Δείκτης κερδίζει ποσοστό 16,46%, ο FT 20 (16,74%), o Mid 40 (17,82%).

Και αυτό όταν τα μηνιαία κέρδη του Dow Jones ανέρχονται περίπου στο 5,05%, ενώ του Dax 30 στο 8,30%.

Κυκλικές οι κινήσεις από τα blue chips, δηλαδή τις τράπεζες προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με ελαστική εφαρμογή του T+3, αλλά και μετακύλιση ρευστότητας σε τίτλους υγιέστερων εταιριών.

Εξασφαλίζεται μία ακόμη ”ψηλότερη” στήριξη γύρω από τις 2.120-2.140 μονάδες, ενώ επιβεβαιώνεται η δυναμική υπέρβασης και των 2.200 μονάδων. Με αιχμή ίσως ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, περιμένοντας τα αποτελέσματα της Alpha στις 8 Αυγούστου, θα μπορούσε ο τραπεζικός δείκτης να αντιδράσει πέραν των 3.820 μονάδων την ερχόμενη εβδομάδα.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα εβδομαδιαία κέρδη του τραπεζικού δείκτη ανήλθαν στο 3,55% έναντι 16,95% στον Ιούλιο.

Άλλωστε τα αποτελέσματα της Εμπορικής, χθες, κινήθηκαν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών και των προσδοκιών της αγοράς. Δεν έχει λόγο να κινηθεί διαφορετικά η Alpha,με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε περιθώριο θετικής μεταβολής κερδών από 44-58%.

Κάτι τέτοιο ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα, όχι μόνο για την Alpha, αλλά και για τις υπόλοιπες τέσσερις ισχυρές του κλάδου. Ανοδική η φορά της Πειραιώς, θα ανασάνει από την Τρίτη (μάλλον) η Eurobank, που καια υτή ανακοινώνει αποτελέσματα, ενώ μπορεί να κινηθεί προς τα 18,8 ευρώ η Εθνική.

Σε επίπεδο δείκτη, υπάρχει πάντα η εφεδρεία των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και ΟΤΕ, Cosmote, και Intracom, Ελληνικών Πετρελαίων και Αλουμινίου της Ελλάδος. Ειδικότερα η αποτίμηση του Αλουμινίου θεωρείται από παράγοντες της αγοράς... αστεία.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μια ομάδα μετοχών του ΜΚ 40, όπου και επιχειρείται να μεταφερθεί μέρος της ρευστότητας. Ακραία μεν η περίπτωση της ΕΧΑΕ, αλλά η μετοχή από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια των επτά τραπεζών, κερδίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 45%.

Υπάρχουν όμως αρκετές μετοχές του 40αρη όπου η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική και θα παραμείνει τέτοια. Μεσοπρόθεσμα για την ερχόμενη εβδομάδα επιμένουμε θετικά, προσβλέποντας έστω και σε δοκιμαστική υπέρβαση των 2.220 μονάδων, προκειμένου να διερευνηθούν η ανθεκτικότητα και η δυσκολία της ”περιβόητης” αντίστασης των 2.240 μονάδων.

Αλλά ακόμη και αυτό εάν δεν συμβεί, η ελαστικότερη εφαρμογή του T+3 (όχι ως προς τον αέρα αλλά ως προς το περιθώριο καταβολής των οφειλόμενων) μπορεί να συντηρήσει το ενδιαφέρον σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Κάπου εκεί η αγορά θα χρειαστεί είτε... βάσιμη και πιστευτή φήμη είτε ουσιαστική είδηση. Άλλωστε μακροπρόθεσμα ο στόχος μας παραμένει αταλάντευτος προσβλέποντας σε αυτή τη φάση στην προσέγγιση των 2.500 μονάδων.

Σημείωση: Να προσεχθεί πως οι αγορές, διεθνείς και ελληνική, καταγράφουν υψηλές τιμές στο δεύτερο εξάμηνο, όχι δηλαδή, όπως ορίζει ο χρηματιστηριακός κανόνας, αλλά όπως ενίοτε καταγράφει η εξαίρεση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο μπορεί τεχνικά οι αγορές να ακολουθήσουν τουλάχιστον έναν ακόμη ισχυρό ανοδικό κύκλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v