Φήμες και συμφωνίες κρατούν ψηλά το ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο αναμφισβήτητο ηγέτη και οδηγό της αγοράς, επιβεβαιώνεται όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα σαφώς υψηλότεροι στόχοι. Σε αυτό τον κύκλο των αγορών, ο πήχης έχει τοποθετηθεί πολύ υψηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το χθεσινό κλείσιμο, κυρίως όμως η ποιότητα των συναλλαγών προοιωνίζεται συνέχιση της αντίδρασης. Βέβαια όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, σημασία δεν θα πρέπει να έχει τόσο η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, όσο η προοπτική και η επίτευξη του ”στόχου”.

Δεν προέχει δηλαδή το να προλάβουμε στην αρχή της συνεδρίασης μία μετοχή ή να την πουλήσουμε προς το τέλος. Αυτό που προέχει είναι η συνολική παρακολούθηση της ανοδικής φοράς από τις 1.450 πέραν των 2.200 μονάδων προς την πρώτη περιοχή αντίστασης των 2.500.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε στην καταγραφή χθες νέων υψηλών τιμών για τις Εθνική και Alpha, την προσέγγιση των 11 ευρώ για τον ΟΤΕ, την υπέρβαση των 7 ευρώ από την Ιντρακόμ, την αφύπνιση της Cosmote, την πλήρη ενεργοποίησης επενδυτικών σχημάτων κάθε μεγέθους και βεληνεκούς.

Είναι προφανές πως ισχυροί παίκτες (κυρίως οι ”λευκοί ιππότες” της Εθνικής και Eurobank) είχαν έχουν και θα έχουν σε μεγάλο ποσοστό τον... έλεγχο της αγοράς.

Η ουσία είναι πως κυοφορούνται εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τον εκδοτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Ανοδική φορά για πλειάδα μετοχών. Είτε πρόκειται για τους Μητυλιναίο, Σαράντη, Ιντραλότ, που διασπούν μακροπρόθεσμες ”αντιστάσεις” είτε για μετοχές υγιών εταιριών, όπως οι Intertech, ΑΕΓΕΚ, ΕΧΑΕ, Χατζηιωάννου, Folli Follie, ΚΑΕ, Πλαίσιο και πολλών ακόμη.

Το σημαντικό είναι πως η αγορά διατηρεί την τάση της, ενώ η προχθεσινή άνοδος επιβεβαιώνει την δυναμική και τις δυνατότητες των ισχυρών παικτών.

Μετοχές- σηματωροί για σήμερα η Alpha (όπου όπως έγκαιρα έχει σημειωθεί ”ξένοι κωδικοί” μαζεύουν τη μετοχή), όχι μόνο ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων στις 8 Αυγούστου. Θυμηθείτε τι μας είχε επιφυλάξει η Alpha πριν από δύο καλοκαίρια. Μετοχή- σηματωρός αναμφίβολα και η ηγετική Εθνική με εμφανή πλέον στόχο τα 20 ευρώ αλλά και ο ΟΤΕ, με στόχο τα 11,5 ευρώ.

Για την Intracom εδώ και καιρό έχει τεθεί ως τιμή- στόχος η περιοχή των 8 ευρώ, ενώ για την Cosmote προέχει η υπέρβαση των 10,5 ευρώ.

Σημ: Θα τονιστεί για πολλοστή φορά πως η στήλη είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα την αγορά. Θα επιμείνει όμως σε δύο βασικά στοιχεία στρατηγικής.

Κατ’ αρχήν δεν κυνηγάμε μία μετοχή στην κορύφωση της εκάστοτε τάσης, αλλά στις διορθώσεις της και δεύτερον ”κρατάμε” τίτλους γιατί αποδεικνύεται πως ο χρόνος είναι σύμμαχος των υπομονετικών.

Παρεμπιπτόντως, η μία από τις τέσσερις (και μόνο) πηγές μας σημειώνει πως δεν θα κακοπεράσουν όσοι θα παραμείνουν στη βάση τους τον θερμό μήνα Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v