Συνέχεια του πάρτι;

Αυτόνομα αναμένεται να κινηθεί και σήμερα η Σοφοκλέους έχοντας πίσω της την εύκολη χθεσινή διάσπαση των 2.100 μονάδων και τις ξένες αγορές να συμπεριφέρονται σταθεροποιητικά και την Κυβέρνηση στην πρώτη ένδειξη ”αδυναμίας” της αγοράς να είναι έτοιμη να συνεχίσει το ”μπαράζ” των καλών νέων αποτρέποντας τυχόν ”διόρθωση” πέραν του επιθυμητού.

Συνέχεια του πάρτι;
Με τη διαπίστωση ότι όλα ήταν ήσυχα σε ανατολικό και δυτικό (χρηματιστηριακό) ”μέτωπο” χθες, με ελαφρά πτωτική την Ν. Υόρκη η αγορά μας είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει το ”πάρτι” που εκδηλώθηκε σε όλη του την ζωντάνια στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η σχετική ευκολία διάσπασης των 2.100 μονάδων δείχνει ότι η αγορά καταρρίπτει, χωρίς πολλά - πολλά, ψυχολογικά ορόσημα όταν οι στόχοι της είναι αρκετά υψηλότεροι απ’ αυτούς που συνθέτουν το ”ορόσημο”.

Και στην προκειμένη περίπτωση έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ο στόχος της αγοράς βρίσκεται σε κάποια απόσταση ακόμη από τα σημερινά σημεία με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι επενδυτικές άμυνες, να αγνοούνται οι ”κακοτοπιές”, να ασθενεί η μνήμη και να υπεισέρχεται η απληστία και ο φόβος του να μείνει κανείς ”εκτός αγοράς” στο σκεπτικό των μικροεπενδυτών.

Το σκηνικό είναι άλλωστε καλά στημένο για μια έφοδο προς τα πάνω που ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα τιμών που φαντάζεται σήμερα ο μέσος επενδυτής.

Αυτό βέβαια είναι και η πιο επικίνδυνη αντιμετώπιση αφού ένα ”γύρισμα” των ξένων αγορών θα έβαζε σε δύσκολη θέση τους επαγγελματίες του χώρου να αιτιολογήσουν για ποιο λόγο θα έπρεπε να αυτονομηθεί η Σοφοκλέους και να μην ακολουθήσει την πορεία των ξένων.

Αλλά στις μέρες μας οι υπερθετικές και γεμάτες αισιοδοξία εξαγγελίες των κυβερνώντων σε συνδυασμό με το μπαράζ των καλών ειδήσεων που αναμένεται να περιέχουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα και των άλλων τραπεζών, δύσκολα θα βρουν προβληματισμένους θεσμικούς ως προς την ταχύτητα ανόδου της αγοράς και διατήρησης του ”κλίματος” αισιοδοξίας.

Βεβαίως, το θερινό ”ράλι” της Σοφοκλέους ξεκίνησε από την… Άνοιξη φθάνοντας τα τέλη Ιουλίου σήμερα με ζηλευτές για άλλες αγορές αποδόσεις δεν παύει όμως να είναι σε αναντιστοιχία με τα fundamentals της οικονομίας και τις επιχειρήσεις, μια σχέση που συνήθως δεν αποκαθιστά τις ισορροπίες της παρά αργότερα όταν έχει διαβεί το κατώφλι της υπερβολής.

Άλλωστε το ”έργο” το έχουμε ξαναδεί, όχι μόνο σε αγορές με ταμπεραμέντο σαν το δικό μας αλλά και σε αγορές αρκετά πιο ”ώριμες” από την Σοφοκλέους.

Σήμερα η αγορά αναμένεται να ”παίξει” με τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου της ”Εμπορικής” και η προσοχή να ξαναστραφεί στις δεικτοβαρείς μετοχές των τραπεζών δίνοντας άλλη μια δικαιολογία στους ”παίκτες” να ωθήσουν την αγορά υψηλότερα.

Το μόνο που θα μπορούσαμε εκ του ασφαλούς να ευχηθούμε είναι να απολαύσετε το ”πάρτι” μ’ ένα μάτι πάντα στραμμένο προς την έξοδο έχοντας κατά νου το σοφό απόφθεγμα ”you can never go wrong taking a profit” (ποτέ δεν κάνεις λάθος όταν παίρνεις κέρδη).

Κ.Κ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v