Κεφαλαιαγορά: Απορρίπτει μετατροπή Optima - Domus

Σειρά προστίμων, συνολικού ύψους 136.000 ευρώ, επέβαλε στη συνεδρίαση της Πέμπτης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μη εγκρίνοντας ταυτόχρονα και τη μετατροπή των επενδυτικών εταιριών Optima - Domus σε εταιρίες Συμμετοχών.

Κεφαλαιαγορά: Απορρίπτει μετατροπή Optima - Domus
Σειρά προστίμων συνολικού ύψους 136.000 ευρώ επέβαλε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μη εγκρίνοντας ταυτόχρονα και τη μετατροπή δύο επενδυτικών εταιριών σε Συμμετοχών.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή υποβληθέντων αιτημάτων από τις εταιρίες DOMUS AEEX και ΟΡΤΙΜΑ ΑΕΕΧ για μεταβολή σκοπού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς δεν ενέκρινε τη μεταβολή αυτή επειδή οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου είναι εταιρίες αποκλειστικού σκοπού και έχουν εισαχθεί στο Χ.Α με ειδική διαδικασία.

Επίσης, η Κεφαλαιαγορά ενέκρινε την άδεια λειτουργίας στην εταιρία ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΕΔ Ε.Ε.Α.Π. και το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων των εταιριών G – TRADE Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ., PROTON SECURITIES Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ., ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., ΑΡΤΙΟΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. και ΩΜΕΓΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

Αποφάσισε επίσης την τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας Συστήματος Aυλων Τίτλων.

Με την τροποποίηση αυτή ο ειδικός διαπραγματευτής παραγώγων εκτός της μερίδας επενδυτή αποκτά στο ΣΑΤ νέα μερίδα η οποία ονομάζεται μερίδα ειδικού διαπραγματευτή παραγώγων όπου καταχωρεί αποκλειστικά αξίες που προκύπτουν από την εκκαθάριση συναλλαγών που διενεργεί στην αγορά παραγώγων και από την εκκαθάριση συναλλαγών σε αξίες που διενεργεί για την κάλυψη κινδύνων τους οποίους αναλαμβάνει.

Παράλληλα, η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε

* την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην εταιρία ALPHA ΑΕΔΑΚ για παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας των ΑΕΔΑΚ και ΑΕΕΧ.

* την επιβολή προστίμου ύψους 8.000 ευρώ στην εταιρία ARROW AEEX και 8.000 ευρώ στην εταιρία ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕΧ διότι η ονομαστική αξία αναφοράς των μετοχών επί των οποίων είχαν συνάψει σύμβαση πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς υπερέβη το επιτρεπόμενο 50% των τοποθετήσεων της εταιρίας επί των μετοχών.

* την επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην εταιρία EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕΕΧ διότι το περιθώριο ασφάλισης επί των συναλλαγών σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα υπερέβη το επιτρεπόμενο 6% των ιδίων κεφαλαίων της.

* την επιβολή προστίμου ύψους 59.000 ευρώ στην εταιρία EUROCORP ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., 12.000 ευρώ στην εταιρία ΑΞΟΝ ΑΧΕ και 24.000 ευρώ στην εταιρία RATE CAPITAL ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ.

* την προσωρινή αναστολή κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2836/2000 της λειτουργίας της εταιρίας ΑΜΡ ΑΕΛΔΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη επειδή διαπιστώθηκαν ύστερα από έλεγχο, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v