Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τα κίνητρα που προβλέπει για τις επενδύσεις και οι αντιδράσεις του ΣΕΒ στο θέμα της απασχόλησης, η κίνηση του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 2.200 μονάδες, η εικόνα στην τουριστική βιομηχανία όπου οι απώλειες φέρονται να περιορίζονται είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τα κίνητρα που προβλέπει για τις επενδύσεις, και οι αντιδράσεις του ΣΕΒ στο θέμα της απασχόλησης, η κίνηση του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 2.200 μονάδες, η εικόνα στην τουριστική βιομηχανία όπου οι απώλειες φέρονται να περιορίζονται είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Βουλευτές: Εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τις δηλώσεις για τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές, όπως σημειώνει η Ημερησία.

Κοινωνική Χάρτα: Πυροτέχνημα και αόριστη ως προς το περιεχόμενό της χαρακτηρίζει η ΝΔ την ”Κοινωνική Χάρτα” που ανακοίνωσε εμμέσως σε συνέντευξή του ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, όπως αναφέρει το Κέρδος.

Αναπτυξιακός Νόμος: Σε μέτρα της κυβέρνησης για επενδύσεις, τιμές και μετοχοποιήσεις αναφέρεται η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει ισχυρά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Βήμα με αυξημένες επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που έχουν υψηλή ανεργία και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα η κυβέρνηση δίνει το ”άρωμα” των εκλογών στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

ΣΕΒ: Αμφισβητεί ο ΣΕΒ το βασικό ”φιλολαϊκό” μέτρο του νέου αναπτυξιακού νόμου ως προς την αποτελεσματικότητά του, καθώς όπως τονίζει το Κέρδος ο σύνδεσμος εκτιμά πως η άμεση διασύνδεση στηρίζεται σε λανθασμένη λογική και θα αποδυναμώσει τα όποια άλλα θετικά σημεία του νόμου, ενώ η Ναυτεμπορική καταλήγει λέγοντας πως η απασχόληση αποτελεί αγκάθι στον αναπτυξιακό.

Προϋπολογισμός: Για έλλειμμα ρεκόρ ύψους 9,298 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003 κάνει λόγο το Βήμα.

Ιδιωτικοποιήσεις: Μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο τα επόμενα βήματα ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και τράπεζες όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σοφοκλέους: Μια ”ανάσα” πριν τις 2.200 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης με ”αφύπνιση” τον ΟΤΕ, όπως επισημαίνει η Ημερησία. Σύμφωνα με το Κέρδος τα βλέμματα την τρέχουσα εβδομάδα είναι στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο, εν αναμονή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Alpha Bank και της Eurobank, ενώ το Βήμα τονίζει πως το Χ.Α. βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων.

Η Ναυτεμπορική τονίζει πως με νέο ρεκόρ έτους για τον Γενικό Δείκτη άρχισε η εβδομάδα στο Χ.Α., ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για γρήγορες και κυκλικές κινήσεις στη Σοφοκλέους με γρήγορες κούρσες σε τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Απασχόληση: Για ρεκόρ σε προσλήψεις και απολύσεις κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία αναφέρει πως το ισοζύγιο απασχόλησης παρέμεινε θετικό.

Επενδύσεις: Στα 100 δισ. ευρώ εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές πως θα ανέλθουν οι συνολικές επενδύσεις για αναπλάσεις παραλιακών μετώπων σε παγκόσμια κλίμακα, αναφέρει το Κέρδος.

ΒΕΠΕ: Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση των δαπανών αναβάθμισης, βελτίωσης και επέκτασης των υφιστάμενων Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς ενέκρινε ότι η δαπάνη ύψους 100 εκατ. ευρώ που προβλέπεται είναι απολύτως συμβατή με την κοινή αγορά, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Τουρισμός: Περιορίζεται η ζημιά στην τουριστική βιομηχανία αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η μείωση διαμορφώνεται πλέον στο 2-3,5%, ενώ ο Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της κίνησης, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως η κυβέρνηση βλέπει μικρή μείωση της τάξεως του 3%.

Η Εξπρές αναφέρει σχετικά πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την τουριστική κίνηση τονίζοντας πως ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος ενώ οι επιχειρηματίες είναι συγκρατημένοι, ενώ το Βήμα τονίζει πως οι απώλειες περιορίζονται. Ωστόσο, η Καθημερινή προσθέτει πως ζητούμενο είναι η καλύτερη απόδοση μέσω ακριβών ποιοτικών προγραμμάτων.

Ελληνικό Κρασί: Σε δημοσίευμα της ”Wall Street Journal” σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κρασί είναι καλό, αλλά ακριβό αναφέρεται η Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία προσθέτει πως τα ελληνικά κρασιά αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ανταγωνισμού λόγω του κόστους παραγωγής και του φτηνού μάρκετινγκ.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αλλάζουν ιδιοκτήτη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως υπάρχει ενδιαφέρον από ομίλους των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας για την HDW.

ΟΤΕ: Το γεγονός ότι βάσει της τεχνικής αξιολόγησης ο ΟΤΕ φαίνεται να μένει εκτός των βασικών τμημάτων του έργου ”Σύζευξις” (ύψους 75 εκατ. ευρώ ”Κοινωνία της Πληροφορίας” Γ’ ΚΠΣ) προβληματίζει την ηγεσία του, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΕΧΑΕ: Σημαντικά αυξημένα αποτελέσματα αναμένει η εταιρία στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο συμπληρώνει πως η μετοχή της ΕΧΑΕ έχει καταγράψει απόδοση 130% από την αρχή του έτους.

Θεσσαλική: Με βούλευμα παραπέμπεται η Θεσσαλική στο τριμελές εφετείο Αθηνών σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v