”Πέσαμε έξω”, λέει η Merrill Lynch για Εμπορική

Σύσταση ”neutral” - ”υψηλού ρίσκου” διατυπώνει η Merrill Lynch για την Εμπορική Τράπεζα, σε flash note με ημερομηνία 4 Αυγούστου, με αφορμή τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2003, και τίτλο ”Πέφτοντας έξω στις μετριοπαθείς εκτιμήσεις μας”.

”Πέσαμε έξω”, λέει η Merrill Lynch για Εμπορική
Σύσταση ”neutral” - ”υψηλού ρίσκου” δίνουν οι αναλυτές της Merrill Lynch, σε flash note με ημερομηνία 4 Αυγούστου, για την Εμπορική Τράπεζα, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την τιμή-στόχο για την Τράπεζα.

Το flash note κυκλοφόρησε με τίτλο ”Falling Short of Modest Expectations”, που ουσιαστικά επισημαίνει το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου υπολείπονταν σε σχέση και με τις πιο μετριοπαθείς προσδοκίες.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της Εμπορικής Τράπεζας ήταν απογοητευτικά, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 37% στα κέρδη προ φόρων, σχεδόν 40% κάτω από τις δικές της προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του εξαμήνου κινήθηκαν 27% ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του 2002.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν από τα έσοδα συναλλαγών, αλλά εμφάνισαν μείωση 2% στα 198 εκατ. ευρώ από τρίμηνο σε τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εσόδων από τόκους.

Οι αναλυτές της Merrill Lynch επισήμαναν πως δεδομένου ότι η Τράπεζα είχε αντισταθμίσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, δεν ωφελήθηκε από την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των ομολόγων, και τα έσοδα συναλλαγών της τάξεως των 6,3 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο προήλθαν απλώς από το χαρτοφυλάκιο μετοχών της.

Οι αναλυτές της Merrill Lynch επισήμαναν ότι: ”Οι δαπάνες αυξήθηκαν 8% από έτος σε έτος και 4% από τρίμηνο σε τρίμηνο, στα 150 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των αποσβέσεων και των γενικών εξόδων, ενώ οι αμοιβές προσωπικού αυξήθηκαν 4% από έτος σε έτος, σύμφωνα με τον πληθωρισμό και τις προβλέψεις μας.

Η Τράπεζα έκανε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις, ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 21% από έτος σε έτος και 5% από τρίμηνο σε τρίμηνο, με τα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις να αποτελούν το γρηγορότερα αυξανόμενο τομέα χορηγήσεων στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι πιστώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μια υγιή αύξηση της τάξεως του 6% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ, τέλος, ο βασικός δείκτης Tier I ανήλθε σε 10,8% από 10,3% που ήταν στο τέλος του έτος, γεγονός το οποίο μπορεί να επιτρέψει στην Εμπορική να συνεχίσει την ισχυρή αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου”.

Οι αναλυτές της Merrill Lynch θα προβούν σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους αναφορικά με τα μεγέθη του τρέχοντος έτους και εκτιμούν ότι η μετοχή της Τράπεζας ”φαίνεται ακριβή”, καθώς διαπραγματεύεται 15,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004 (προ αναθεώρησης των μεγεθών) και προσδοκούν πτώση της τιμής της μετοχής της Τράπεζας, ως αποτέλεσμα του ”φτωχού” δεύτερου τριμήνου που εμφάνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v