Συσσώρευση, πριν το επόμενο ”σήμα” από Εθνική

Μια μικρής διάρκειας συσσώρευση δυνάμεων και εν όψει της αυριανής λήξης των παραγώγων, θεωρείται δικαιολογημένη και επιβεβλημένη. Να κατοχυρωθούν τα υψηλά έτους, να προσελκυθούν νέα κεφάλαια, να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ ο καθημερινός τζίρος. Όλα αυτά, σε αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου από την Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αγορά. Η κατοχύρωση ανώτερων επιπέδων έτους. Θα πρέπει κατά συνέπεια να διασφαλιστούν σήμερα, κυρίως όμως αύριο, που λήγει η σειρά μηνός Ιουλίου στα παράγωγα.

Αναμενόμενη η μικρή διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και για τη Σοφοκλέους. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι αύριο, οι αγοραστές φαίνεται πως έχουν το πάνω χέρι.

Και δεν αναφερόμαστε σε βραχυπρόθεσμους ή εγχώριους θεσμικούς, αλλά κυρίως σε εκείνους τους ξένους που έχουν λάβει θέση σε Εθνική, Eurobank, Alpha, αλλά και 3E, Cosmote, Intracom.

Το γεγονός ότι ο όμιλος της Εθνικής θα ανακοινώσει πρώτος τα αποτελέσματα εξαμήνου, αναμφίβολα έχει τη σημασία του. Θα επιβεβαιωθεί από την ηγέτιδα, ιστορική, δύναμη του κλάδου, η βελτίωση των μεγεθών των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Κάτι τέτοιο δικαιολογεί απόλυτα όχι μόνο τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και υψηλότερα. Σημειώνεται άλλωστε εδώ και καιρό πως η τιμή στόχος για την Εθνική –σε αυτή τη φάση- είναι τα 18 ευρώ. Όχι βέβαια πως θα υστερήσουν Eurobank (να προσεχθεί το χθεσινό πακέτο), Alpha, Εμπορική, Πειραιώς.

Υψηλότερα των 10 ευρώ η Cosmote, μπορεί να κινηθεί προς ακόμη καλύτερη τιμή, εάν συνεχιστεί και η καλή πορεία του ΟΤΕ. Ανοδική η φορά για τη μετοχή της Intracom αλλά και της 3E, όπου ορισμένοι ποντάρουν στο ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος.

Για το διήμερο, ενδιαφέρον θα παρουσιάσει εκείνη η ομάδα μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είτε επανέρχεται είτε διαγράφει ανοδική τροχιά. Δεν είναι τυχαία η νέα αντίδραση του ΔΟΛ, το +13% του Νάκα, τα 2,5 ευρώ της Τεγόπουλος, οι πολλές συναλλαγές στην Εθνική Ακινήτων, η αντίδραση του Αστέρα, η συσσώρευση της Εθνικής Ασφαλιστικής και μια σειρά άλλων ανάλογων κινήσεων.

Σημείωση: Ας μην είμαστε πλεονέκτες, καθώς αυτή η εβδομάδα μας έδωσε ένα ”σκαλί” από τα σημαντικότερα της κίνησης, οδηγώντας την αγορά προς τις 2.100 μονάδες. Μόλις ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία συσσώρευσης δυνάμεων, το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθηθεί η επόμενη ανοδική κίνηση προς τις 2.150- 2.170 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v