Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Marfin για 5 ελληνικές τράπεζες

Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των πέντε μεγάλων τραπεζών, προχωρά η Marfin Hellenic. Ωστόσο η σύσταση για τον κλάδο παραμένει neutral, ενώ οι τιμές στόχοι είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Μικρό πάντως το ρίσκο, όσο υπάρχει η θετική ”ψυχολογία”, υποστηρίζεται στη σχετική έκθεση.

Εκθεση της Marfin για 5 ελληνικές τράπεζες
Προς τα πάνω αναθεωρεί τις τιμές-στόχους για τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank, Εμπορική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς η Marfin Hellenic σε έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με ημερονηνία 16 Ιουλίου.

Εν τούτοις, η σύσταση για τον κλάδο- και τις 4 από τις 5 εξεταζόμενες μετοχές- παραμένει neutral. Κι αυτό γιατί ενώ οι τιμές στόχοι είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές των εξεταζόμενων μετοχών, αναγνωρίζεται οτι εφόσον υπάρχει θετική ψυχολογία στην αγορά το ”ρίσκο” μιας πτώσης είναι μικρό, ενω ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω άνοδος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαθέσεις των επενδυτών για τον κλάδο έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι προσδοκίες για διατήρηση του θετικού κλίματος στον τραπεζικό τομέα έχουν ενισχυθεί.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου έχουν ανακάμψει σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει 55%, έναντι της ευρύτερης αγοράς που καταγράφει κέρδη 26%.

Παράλληλα, η Marfin Hellenic στην έκθεσή της επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν σειρά θετικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων τόσο της ίδιας όσο και της αγοράς.

Η μεγαλύτερη ”έκπληξη” στα αποτελέσματα ήρθε από την Alpha Bank, η οποία κατέγραψε άνοδο 79% στα κέρδη προ φόρων (σε ετήσια βάση).

Ειδικότερα, η Marfin Hellenic αναθεωρεί προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τις Εθνική Τράπεζα στα 14,65 ευρώ, Alpha Bank στα 14,80 ευρώ, EFG Eurobank στα 12,40 ευρώ, Εμπορική Τράπεζα στα 13,51 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς στα 6,26 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση neutral για τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank και Πειραιώς, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει περιορισμένο ρίσκο, με το δεδομένο της επικράτησης θετικού κλίματος στην αγορά.

Σύσταση underperform δίδεται στην Εμπορική τράπεζα.

Ακόμη, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank αποτελούν τις αγαπημένες επιλογές της από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο για το 2003, καθώς και οι δύο καταγράφουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των εσόδων τους από τις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες, έχουν προβεί σε ενέργειες για μείωση του κόστους και αναμένεται να καταγράψουν ισχυρά αποτελέσματα για το τρέχον έτος.

Για την Εθνική η Marfin εκτιμά ότι θα σημειώσει αύξηση των κερδών μετά από φόρους στο 2003 κατά 32%, στα 281 εκατ. ευρώ.(423 εκατ. πρό φόρων).

Θετικοί καταλύτες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής θα είναι, σύμφωνα με τη Marfin, η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους, μετά και από το πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η τράπεζα από το περασμένο έτος και η αύξηση κατά 8% στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Περνώντας στην Alpha, η χρηματιστηριακή εταιρία ”βλέπει” τα μετά απο φόρουςκέρδη της τράπεζας για το τρέχον έτος στο +22% και στα 213 εκατ. ευρώ (337 εκατ. πρό φόρων). Η Alpha θα επωφεληθεί από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποκαταστημάτων της (σύμφωνα με την οποίο 50 υποκαταστήματα θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2003) και την αύξηση κατά 10% στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ).

Εξάλλου, αύξηση 30% προβλέπει η Marfin Hellenic για τα μετα από φόρους κέρδη της EFG Eurobank στο τρέχον έτος, στα 240 εκατ. ευρώ,(330 εκατ. ευρώ προ φόρων) καθώς θα βοηθηθεί από τη χαμηλότερη φορολογία (30% έναντι 34% για το 2002) και τα αρνητικά δικαιώματα μειοψηφίας.

Ωστόσο, η Marfin εκτιμά ότι η αύξηση του κόστους θα παραμείνει σχετικά υψηλή, περί το 10% σε ετήσια βάση, εξαιτίας τόσο της ενοποίησης των Banc Post Romania και της Serbia’s Postbank όσο και των υψηλών χρεώσεων για αποσβέσεις.

Για την Emporiki η Marfin εκτιμά ότι τα μετα φόρων κέρδη της θα διαμορφωθούν υψηλότερα κατά 46%, στα 76 εκατ. ευρώ, (125 εκατ. πρό φόρων) λόγω της αύξησης των εσόδων από τόκους και προμήθειες, της βελτίωσης των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και της μη ύπαρξης έκτακτων χρεώσεων, οι οποίες ”πίεσαν” τα αποτελέσματα του 2002.

Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς η Marfin Hellenic υποστηρίζει στην έκθεσή της ότι τα ισχυρά έσοδα από κύριες τραπεζικές εργασίες, η βελτίωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ο περιορισμός του κόστους θα οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 21% σε σχέση με το 2002 στα 80 εκατ. ευρώ μετά από φόρους (129 εκατ. ευρώ προ φόρων)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v